Annons:

Småskolorna blev räddade – men vad händer med kravet?

Jacob Käll (C) under pressträffen i februari. Kommunstyrelsen säger varken ja eller nej till äskandet från BUN – som var en förutsättning för att kunna behålla nuvarande skolstruktur. Foto: Arkivbild

Småskolorna blev räddade – men vad händer med kravet?

Det var karnevalstämning i de fyra orter vars skolor och förskolor varit hotade om nedläggning på alla hjärtans dag i år. Men kravet från nämnden var att man skulle få 9,1 miljoner i utökad ram.
– Vi vill inte säga nej men kan inte säga ja, säger Lars Johansson (V).

Annons:

Stora delar av vintern kom politiskt att handla om de fyra skolor och de fyra förskolor som riskerade avveckling. Den frågan dominerade flera månader och den rödgröna majoriteten var runt och mötte oroliga ortsbor i Djursdala, Gullringen, Rumskulla och Tuna för att diskutera frågan. 

Det var sedan mycket ödesmättat när barn- och utbildningsnämnden bjöd in till pressträff i februari månad. Den 14 februari kom beskedet att ingen skola eller förskola skulle läggas ned. 

Men för att det beslutet skulle hålla över tid fanns ett krav från nämndens sida.

– Barn- och utbildningsnämnden begär därför 9,1 miljoner kronor i utökad ram av kommunfullmäktige för att kunna behålla nuvarande struktur för förskolor och skolor, berättade Peter Karlsson (C). 

Då kunde kommunstyrelsens ordförande, Helen Nilsson (S), inte ge grönt ljus för att bevilja äskandet.

– Vi har inte de pengarna. Det är en sak som får gå in i deras prioriteringar och äskande när de får basbeloppen till sig. Vi går in i en ny budget med minus 14 miljoner kronor. Det ligger på finansen som ett ofinansierat sparbeting. Vi kan inte ta det här utan att genomlysa allt annat, sa hon.

Inget ja eller nej

Äskandet från BUN, vilket alltså var en förutsättning för att de hotade enheterna skulle bli kvar, var uppe på kommunstyrelsens sammanträde i veckan.

Men något ja eller nej kom inte. 

– Vi bordlade frågan. Just nu ser vi inte att vi har pengar för att säga ja. Vi skulle väldigt gärna göra det om det fanns en möjlighet, säger Jacob Käll (C), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Nu ska majoriteten fortsätta titta på frågan,

– Vi måste se mer på vad det innebär om vi inte alls kan göra det här, så vi ger oss själva en månad till. Därför bordlade vi frågan och så kommer det upp på nästa KS igen.

Var det inte en förutsättning från BUN att få igenom äskandet för att behålla strukturen?

– Det tyckte man från BUN:s sida, säger Käll.

– Det är också därför vi inte säger nej. Pengarna finns inte, men vi får jobba en månad på om det går att lösa på något sätt. Prognoserna ligger och vi har i grunden minus 14 miljoner kronor i utgångsläge i budgeten, säger Lars Johansson (V).

Oklart vad som händer

Vad som händer om en månad, om man inte hittat ett sätt att säga ja då heller, är högst oklart.

– Det är det som är frågan. Vi vill inte säga nej och vi kan inte säga ja. Vi måste jobba vidare i en månad till innan vi kan ge ett svar. 

Vill du se hela pressträffen från februari igen? Då kan du kika på den här nedan. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt