Annons:

Politikern:

Peter Karlsson (C) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Simon Henriksson

Politikern: "Förvaltningen har gjort ett jättebra jobb"

Utredningen om skolorna i Vimmerby kommun får fortsatt sylvass kritik. Enligt granskningsgruppen i Tuna hade en gymnasieelev blivit avstängd om man lämnat in den som en rapport.
– Jag är nöjd med utredningen som den är och vi kommer inte begära något mer, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Annons:

Politikern, som själv var med på mötet i Tuna, har viss förståelse för kritiken. 

– Men det är ingen avhandling som är gjord, utan det är en utredning. Det ska inte disputeras på den, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

De menar att den bör kastas i papperskorgen?

– Jag är nöjd med utredningen som den är och vi kommer inte begära något mer. Det går inte att få en fullständig utredning som alla är nöjda med oavsett vilken utredning det är. Självklart går inte allt att beräkna, men många punkter tror jag stämmer och förvaltningen har gjort ett jättebra jobb. 

Anser du att den är plagierad?

– Jag vet inte om man ska kalla det plagierat, men bara förvaltningen står bakom orden de har tagit eller hämtat, så ser jag inget fel med det. 

I Tuna verkade du förvånade över det som presenterades. Vad känner du nu?

– Självklart har man tittat på andra utredningar. Så är det självklart. 

Ser du det här som en partsinlaga?

– Självklart ifrågasätter man allting. Men vi bad förvaltningen att bara fokusera på de ekonomiska bitarna. Vi bad dem inte att göra en utredning som tittade på om något var bra eller dåligt, utan det var det ekonomiska man skulle titta på. Jag har förståelse för att de vill bevara sin skola. Det här är en utredning som visar att man sparar pengar på motsatsen.

"Vet inte var sanningen ligger"

Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen, vill inte fokusera så mycket på kritiken. 

– Det viktiga är att vi ligger 59 miljoner kronor över standardkostnaden jämfört med andra kommuner. Då känner jag att vi inte behöver gå på så djupgående studier för att förstå att vi måste göra något. Det går att hitta fel i utredningen och tycka att den är galen, men egentligen är ekonomin fullt tillräcklig för att ta ett beslut. 

Man kallar det för fusk?

– Jag kan inte svara för det och vet inte var sanningen ligger. Alldeles oavsett är det utredningar som är gjorda tidigare. Men jag förstår att man nagelfar utredningen och jag tänker att många studerar siffror för sin skolas skull. Ska man sikta in sig på någon är det oss politiker som ställt frågorna och bett om utredningen. Förvaltningen har bara gjort det vi har bett om. Jag förstår rädslorna inför, men nyligen lade man ned skolan i Järnforsen. Efter det har det inte varit så mycket klagomål där. 

Där var det betydligt färre elever än i någon skola här?

– Det är klart att man kan tycka det, men så långt ifrån det är man inte. 

Järnforsens skola hade under 15 elever på slutet. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt