Annons:

SKOLORNA I KRANSORTERNA ÄR RÄDDADE – SÅ MYCKET FÅR BUN

Kommunstyrelsen går nu barn- och utbildningsnämnden delvis till mötes. På bilden både Peter Karlsson (C) och Helen Nilsson (S) i samband med skolmötet i Rumskulla. Foto: Simon Henriksson

SKOLORNA I KRANSORTERNA ÄR RÄDDADE – SÅ MYCKET FÅR BUN

Skolorna i kransorterna var räddade. Det var budskapet på en pressträff i februari – men kravet då var att barn- och utbildningsnämnden skulle få 9,1 miljoner kronor i utökad ram. Nu har kommunstyrelsen kommit med ett besked till nämnden. 

Annons:

Det var i mitten av februari som den rödgröna majoriteten meddelade att ingen av de fyra orterna vars skolor och förskolor varit hotade om nedläggning skulle behöva uppleva det faktumet.

Men det som då krävdes för att uppfylla löftet var enligt barn- och utbildningsnämnden en utökad ram på 9,1 miljoner kronor. Då skulle man kunna behålla den nuvarande skolstrukturen.

Vid kommunstyrelsens sammanträde i april var äskandet uppe för beslut, men då kunde de styrande politikerna inte ta något beslut. Frågan sköts fram en månad. 

– Vi vill inte säga nej men kan inte säga ja, var beskedet från Lars Johansson (C).

Tas från VEMAB:s vinst

Nu har kommunstyrelsen inte skjutit fram frågan mer. Beslutet är att möta nämnden någonstans på halva vägen och ge nämnden en utökad ram på fyra miljoner kronor. 

– Man ville ha 9,1 miljoner kronor för att klara skolverksamheten. BUN har tagit besparingar, men dessa får inte bäring nu under våren. Därför har vi sagt att vi bidrar med fyra miljoner kronor, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).

Räcker det?

– Det kan vi inte svara på, men det är de pengarna vi hade.

Hur har ni resonerat?

– Hade vi lagt ned skolor så hade vi fått halvårseffekt på det också, men här har BUN räknat på helårseffekten. Därför täcker vi upp för hälften säger vi. Nämnden får också ett statsstöd som bidrar, även om det är för litet egentligen. Vi har varit tvungna att fundera och vi har letat och tänkt lite till,  säger Lars Johansson (V).  

Kravet på pressträffen var 9,1 miljoner?

– Och jag sa nej på den pressträffen. Det vi ser är att nämnden inte hade sparat nio miljoner kronor det här året och det är det vi har gått på. Det har varit mycket diskussion kring grundskolan och det är omöjligt som vi ser det att göra mer besparingar i grundskolan. För att säkra det och andra bitar, som också går med underskott i BUN, ger vi de här pengarna, säger Helen Nilsson (S).

Pengarna tas från den vinst som Vimmerby Energi- och Miljö AB gjorde under 2022. En del av pengarna valde kommunen att spara och dessa fem miljoner, med skatt inräknat, är det som nu skickas till nämnden. 

– Det fanns fem miljoner som vi sparade till kommande behov och vi tar det som ett överskott som legat för välfärden.

Karlsson är nöjd

Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, jublar över beskedet – även om det blev mindre än hälften av kravet. 

– Jag är nöjd med varenda krona. Vi hade önskat mer, men det här visar att kommunstyrelsen förstår att vi har det svårt i BUN. 

Var du rädd för noll och ingenting?

– Jag har tryckt på för att vi skulle få pengarna, men jag har inte vågat hoppas på någonting. 

Räcker de här pengarna?

– För att behålla skolorna så räcker det, men vi har underskott på flera andra områden. 

Men nu, om man varit orolig för sin skola, kan man känna att de verkligen blir kvar?

– Ja, för mig har det varit klart sedan i februari, men har man varit orolig är det här ett lugnande besked. 

Nämnden får också närmare 600 000 kronor i statliga bidrag till skolan från vårändringsbudgeten, vilket vår tidning tidigare rapporterat om. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt