Annons:

MITT I KVALET: VH BER OM HJÄLP FRÅN KOMMUNEN

Anita Westerback är ordförande i Vimmerby Hockey. Foto: Simon Henriksson

MITT I KVALET: VH BER OM HJÄLP FRÅN KOMMUNEN

I kväll kan Vimmerby Hockey säkra avancemanget till kvalserien för första gången någonsin. Samtidigt går klubben en tuff match med ekonomin. Nu ber man kommunen om hjälp.
– Vi måste försöka få hjälp även från kommunen, säger ordförande Anita Westerback.

Annons:

Vimmerby Hockey är på god väg mot sin bästa säsong någonsin. Laget har tre matchbollar mot Troja/Ljungby för att ta sig till den så hett efterlängtade kvalserien till Hockeyallsvenskan. 

Redan i kväll kan laget säkra den platsen om man vinner bortamatchen mot Troja. Samtidigt går klubben en ännu tuffare fajt och den är rent ekonomisk. Efter katastrofresultatet 2022/2023 hade i princip hela det egna kapitalet försvunnit. 

VH befinner sig nu därför i ett kontrollår och efter den här säsongen krävs ett eget kapital på åtta procent av omsättningen. För drygt en vecka sedan berättade VH:s ordförande Anita Westerback att det rörde sig om drygt en halv miljon kronor som klubben behövde få in. 

Föreningen har jobbat med sponsorer och samarbetspartners under slutspelet för att dra in extra pengar till föreningen.

– Det har hänt ganska mycket. Vi hade mycket uppe med sponsorer och samarbetspartners i helgen och det var mycket extra aktiviteter kring matcherna. Det var också mycket publik på matcherna. Just nu ser vi positivt på det hela, säger Anita Westerback.

"Vore en jättehjälp"

Samtidigt har VH nu gått till kommunen för att få hjälp. VH betalar drygt 30 000 kronor i månaden i hyra för ishallen och nu begär man hyresbefrielse i tre månader. Det skulle ge klubben drygt 90 000 kronor. 

"Vimmerby Hockey har tyvärr under våren haft en mycket ansträngd likviditet och har dessvärre inte klarat av att betala årets första kvartalshyror för ishallen vilket vi beklagar", skriver föreningen i en skrivelse till kommunen.

I skrivelsen tar VH upp att en degradering till division 2 skulle ge flera negativa konsekvenser för ungdomsverksamheten och barn och ungas möjligheter vad gäller ishockey.

"Vi strävar efter att vara ett gott föredöme för Vimmerby Kommun och dess invånare Vimmerby Hockey vill även fortsättningsvis kunna erbjuda våra barn en kvalitativ fritid som med bra förutsättningar och välutbildade ledare, det gynnar föreningen och ger även en stor samhällsnytta, anser vi", skriver VH. 

– Vi har haft det dåligt med likviditeten och då tänkte vi chansa och se om kommunen kan stötta. Vi jobbar på att få ihop kapitalkravet. Vi har inga jättestora förhoppningar, men vi måste försöka att få hjälp även från kommunen. Det handlar om tre månader och vi har inga tankar på att det ska bli fler, säger Anita Westerback.

Har ni hört något?

– Nej, inget sedan vi lämnade in skrivelsen. Det ligger nog på politikernas bord och det här vore en jättehjälp för oss. 

"På god väg"

Att klara licenskravet är det stora målet just nu, upprepar Anita Westerback.

– Alla föreningar har det kärvt och vi begär inte hela året. Vi begär en viss period för att det skulle underlätta för oss. Vi har jobbat väldigt hårt med det här och hoppas att kommunen kan stötta oss.

Hur mycket har ni fått in hittills på era ansträngningar?

– Vi har ingen total sammanräkning ännu, så jag vill inte uttala mig om det. Många företag har ställt upp, men det har att göra med omsättningen också. Ju högre omsättning desto högre blir kravet. Vi har kommit en bit på väg.

Kommer ni klara kravet?

– Vi känner att vi är på god väg och tror att vi ska klara det. Det är vår förhoppning. Får vi en kvalserie så kommer det innebära både utgifter och inkomster, men jag vill betona vilket enormt jobb som gjorts av alla sponsorer och samarbetspartners. Det känns riktigt bra och jag hoppas vi klarar det hela vägen.

Ska upp på måndag

Vimmerby Hockey skriver också i brevet till kommunen att en beviljad förfråga skulle kunna vara direkt avgörande för klubben. Lars Johansson (V) är ordförande i kultur- och fritidsutskottet. 

– Det har kommit till kommunen och vi håller på att bereda det. Vi kommer ta upp det på utskottet på måndag, men innan dess har jag inget mer att säga. Vi tittar på det, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt