Annons:

Inget beslut om taxor på Ceos – oppositionen fick igenom återremiss

Peter Högberg var inte nöjd med att det blev återremiss för taxorna på Ceos. Foto: Ossian Mathiasson

Inget beslut om taxor på Ceos – oppositionen fick igenom återremiss

Nej, kommunfullmäktiges ledamöter fick inte ta något beslut om taxor och avtal på Ceosvallen 2018. Med två rösters marginal fick oppositionen, bortsett från Miljöpartiet, igenom en minoritetsåterremiss.
– Vi vill se en anpassning av taxorna, säger Anna Svensson (C).

Annons:

Kommunstyrelsen ville förlänga de taxor som gällde för 2017 även över 2018 när det gäller Ceos-området och Arena Ceos/Skobes Arena. Men det blev nej från kommunfullmäktige i kväll. 

Strax före ärendet på kvällens sammanträde valde Centerpartiet att ajournera sig – och kristdemokraten Ola Gustafsson gick snabbt upp i talarstolen. 

– När vi tog det här 2017 så var det inte överensstämmande med andra anläggningar och det fanns en förhoppning om att göra det mer överensstämmande inför nästa år. Jag tycker att det är olyckligt att det inte blir så och yrkar på återremiss, sa Ola Gustafsson. 

Han fick med sig Anna Svensson på den linjen. 

– Föreningslivet är jätteviktigt och jag är glad över engagemanget. Men vi måste ge föreningslivet rättvisa villkor. När vi tog taxorna handlade det om ett år. Det är svårt att rulla över det här, vi vill se anpassning av taxorna och bifaller därför Olas förslag, sa hon. 

"För föreningslivets skull"

Kommunstyrelsen ska ha varit överens med Vimmerby IF, BK Boston och övriga föreningar om att förlänga taxorna även över 2018. 

– Jag kan hålla med om att det vore skönt om utredningen vore klar, men nu är den inte det. Föreningarna som är verksamma ska kunna planera och veta vad som gäller ekonomiskt. Att begära återremiss sätter de föreningarna i sjön. Jag vet inte i dag vad utredningen kommer ge och får inte föreningarna ett besked vet vi inte när de kan få det. Jag yrkar bifall till att ärendet ska avgöras i dag, sa Peter Högberg (S). 

Ola Gustafsson stod på sig i sin vilja att få till en återremiss. 

– Det handlar inte om att det ska bli ett vakuum, det handlar om att det ska bli en återremiss för att göra en anpassning till övriga taxor. Sedan ska vi så klart se över taxorna mer när utredningen är klar. 

Peter Högberg (S): 

– Problemet är att de övriga taxorna är en väldigt brokig skara. Vilka ska vi justera till? Därför måste vi ta ett helhetsbeslut. Att inte göra det gör att det dröjer ytterligare en månad, vi kanske inte hinner diskutera och det blir inte bra och gynnar inte föreningslivet. Låt nu den här taxan, som visserligen inte är optimal, gälla tills vi kan ta ett helhetsgrepp. Jag hoppas ni låter det här avgöras i dag för föreningslivets skull. 

Begärde votering

Kristdemokraterna begärde emellertid votering. Av de 45 närvarande ledamöterna röstade 16 för en återremiss. Samtliga i oppositionen – förutom Miljöpartiets Annika Fundin – röstade för en återremiss. Det räckte för att få till en minoritetsåterremiss kring taxorna på Ceos. 

Fakta

Följande prisnivåer ville kommunstyrelsen skulle tas för konstgräset:

* Träningstaxa 300kr/tim

* Matchtaxa 500kr/tim

* Utomkommunala lag 800kr/tim

Och så här ville de se nivåerna för naturgräset:

* Naturgräset 40 kr/tim

* Matchtaxa 40 kr/tim

* Utomkommunala lag 140 kr/tim

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt