Annons:

  • Kommunens miljonaffär kan ha varit olaglig – bara ett företag fick chansen

    Kommunens miljonaffär kan ha varit olaglig. Foto: Pixabay

  • Kommunens miljonaffär kan ha varit olaglig – bara ett företag fick chansen

    Ola Gustafsson (KD) vill invänta Konkurrensverkets utlåtande. Foto: Simon Henriksson

Kommunens miljonaffär kan ha varit olaglig – bara ett företag fick chansen

Bara ett företag fick chansen att leverera ny utrustning till bowlinghallen ifjol. Nu utreder Konkurrensverket om affären var olaglig.
– Jag kan inte säga så mycket än, säger Ola Gustafsson (KD).

Annons:

Det var i juni 2019 som kommunfullmäktige enigt fattade beslut om att investera 2,7 miljoner kronor i den kommunalt ägda bowlinghallen i Vimmerby. En 40 år gammal kägelmaskin, som bedömdes som en arbetsmiljörisk, behövde bytas ut. Laminatbanorna var också allmänt dåliga och utdömda av klubbarna. 

Men när beslutet verkställdes fick bara ett företag möjligheten att leverera utrustningen. Konkurrensverket har inlett en undersökning för att se om kommunen bröt mot lagen om offentlig upphandling, LOU, i samband med affären. 

Konkurrenskommissionen, en fristående expertgrupp med fokus på snedvriden konkurrens inom det offentliga, har gått igenom ärendet och menar att det strider mot lagen.

– Den köpta utrustningens värde är så högt att Vimmerby kommun skulle ha tagit in konkurrerande anbud genom annons i EU:s databas. Kommunen har kringgått lagen om offentlig upphandling och de bestämmelser som bland annat ytterst syftar till att motverka korruption, säger Per Eklund, ledamot i Konkurrenskommisionen, i ett pressmeddelande. 

"Det vi har att följa"

Kommunen ska bland annat ha förklarat sig med att konkurrens saknades av tekniska skäl. 

– Det som har hänt är att Konkurrenskommissionen, som inte är ett statligt verk utan en lobbyorganisation, har sagt det. Det ligger i deras eget intresse, säger samhällsbyggnadsutskottets ordförande Ola Gustafsson (KD). 

Kan man ta lätt på den kritiken då, menar du?

– Ärendet finns hos Konkurrensverket och de tittar på det här. Ärendet är inte avslutat än och vi inväntar det. Det är Konkurrensverkets utredning som är det intressanta att ta ställning till. Det är det vi har att följa. Jag kan kan inte säga så mycket mer om det än, eftersom vi inte vet vad Konkurrensverket säger.

Är din uppfattning att ni agerade rätt?

– Det kan jag inte svara på. Vi får se vad Konkurrensverket säger. Det här är ett förfarande som inköpsavdelningen tittat på och sagt var möjligt att applicera i det sammanhanget. 

Är det vanligt att sådant här sker utan upphandling i kommunen?

– Det känner jag inte till. Hur inköp sker ligger inte på politisk nivå. 

När Konkurrensverket utredning är klar är okänt. Kommunen kan komma att riskera en straffavgift på upp till 190 000 kronor.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt