Annons:

  • Invånare vill införa turistskatt – kommunalrådet tycker det är intressant

    En Vimmerbybo vill införa en turistskatt i Vimmerby. Intressant idé, tycker kommunalrådet Helen Nilsson. Foto: MostPhotos

  • Invånare vill införa turistskatt – kommunalrådet tycker det är intressant

    Kommunalrådet Helen Nilsson.

Invånare vill införa turistskatt – kommunalrådet tycker det är intressant

En invånare i Vimmerby kommun vill införa en turistskatt. "Turismen sliter hårt på vår stad och kommun", skriver man i medborgarförslaget.
– Jag tycker det låter intressant, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S). 

Annons:

Turistskatt, City Tax eller ortstaxa. Kärt barn har många namn. Det som gäller är att en form av turistskatt tas ut av besökaren. Vanligtvis sker det på kommunal nivå per personer och betald övernattning i ett visst område. 

Avgiften kan variera mellan fem och 30 kronor per person dag och detta blir tydligen allt vanligare runt om i Europa. Ett skäl till att turistskatt kan ses som rimligt är att tillfälliga besökare ska vara med och betala för ortens infrastruktur, underhåll och renhållning. 

En Vimmerbybo tycker nu det är hög tid att införa den här avgiften i kommunen.

"Jag tycker att man ska införa en så kallad city tax, alltså en avgift för alla som övernattar i Vimmerby, som går direkt till kommunen. Det förekommer numera i hela Europa och det brukar röra sig om en till två euro per natt och person beroende på standarden på boendet", skriver Vimmerbybon i ett medborgarförslag. 

"Sliter på vår stad"

Det förslagsställaren anger som skäl är att den stora turismen i Vimmerby också får negativa följder. 

"Turismen sliter hårt på vår stad och kommun och det här skulle ge ett bra tillskott i kommunkassan, så att vi kan vårda vår stad och kommun", skriver man vidare. 

Kommunstyrelsens ordförande, Helen Nilsson (S), tycker att förslaget är intressant. 

– Det är inget man ska kasta bort eller avfärda direkt. Det kan vara någonting att titta på. Så här spontant känner jag att det är intressant. Det tycker jag. Vi brukar alltid säga att turismen är till fördel för vår stad och det är det oftast, men man också sköta om sina saker och sin kommun, och det kostar. 

Vill inte kasta det i soporna

Direkt vill hon alltså inte kasta förslaget i papperskorgen, men det krävs förstås att man tittar närmare på frågan.

– Det måste utredas hur det skule gå till. Sedan kanske ingen annan tycker som jag gör. 

Vimmerby kommun hade drygt 284 800 gästnätter förra året. Skulle varje gästnatt kosta tio kronor, så skulle det ge kommunen cirka 2,8 miljoner kronor. 

– Det skulle kunna göra en del för oss, det är jag övertygad om. Sedan får det inte bli jättedyrt att vara här, men går det att göra på något bra sätt så skulle det vara intressant. 

Är du rädd att det skulle skrämma bort turister?

– Det är alltid en vågskål, men jag tänker att om andra har det, så varför inte titta på hur de har gjort. Turismen ger väldigt mycket inkomster till kommunen och skapar utvecklingsmöjligheter och många andra fördelar. Men det är också ganska mycket annat som måste skötas och vi har en hög turism utifrån storlek på kommunen. Det får inte stjälpa, men jag tycker ändå att det kan vara värt att titta på det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt