Annons:

Föreningar kan söka bidrag för att minska miljöpåverkan – så mycket finns i potten

Malin Anell (S) menar att föreningarna gör ett stort arbete.

Föreningar kan söka bidrag för att minska miljöpåverkan – så mycket finns i potten

Nu utlyser regionen en möjlighet för civilsamhället att söka projektbidrag till särskilda satsningar. Idrottsföreningar, hembygdsföreningar, kulturföreningar och andra föreningar kan få finansiering för att göra en miljöinsats.

Annons:

I onsdags tog regionala utvecklingsnämnden beslut om ett projektbidrag för att uppmuntra till minskad miljöpåverkan. Det är en särskild satsning inför 2025. 

Föreningar inom civilsamhället kan nu få finansering för att göra en miljöinsats, antingen för sina medlemmar eller för lokalsamhället där de verkar. 

– Civilsamhället är oerhört viktigt för länets utveckling och det känns bra att vi kan vara med och bidra till deras arbete genom att erbjuda dem möjligheten att söka projektbidrag. I år är inriktningen för projektbidraget ”Engagemang för minskad miljöpåverkan”, säger Karin Helmersson (C), ordförande i regionala utvecklingsnämnden. 

Tre områden

Det kan exempelvis handla om kunskapshöjande insatser för lokalsamhället eller föreningens medlemmar. Den sökande föreningen behöver inte vara knuten till en miljöorganisation. Bidrag kan beviljas med upp till 100 procent. Högsta möjliga bidrag är dock 100 000 kronor. 

Projekten ska rymmas inom följande områden:

*Natur och biologisk mångfald.

*Hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi.

*Minskad påverkan på klimatet.

"Strålande arbete"

Ansökan är öppen mellan den 15 september och november 2025 och projekt som beviljas bidrag ska genomföras under nästkommande år. Totalt finns det drygt en halv miljon att fördela. 

– Idrottsföreningar, lokalföreningar och kulturföreningar med flera, kan nu få finansiering för att göra en miljöinsats. Nu kan exempelvis din lokala fotbollsklubb få stöd för att bidra till den gröna omställningen. Länets föreningar gör ett strålande arbete och vi vill vara med och stötta dem, säger Malin Anell (S), vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt