Annons:

KD värvar – Yxernvännen siktar på fullmäktige

Tino Åberg flankeras av kristdemokraterna Ola Gustafsson och Gudrun Brunegård.

KD värvar – Yxernvännen siktar på fullmäktige

Kristdemokraterna värvar inför valet 2018. Tino Åberg, mest känd för sin enträgna kamp för sjön Yxern, kandiderar till riksdagen, landstings- samt kommunfullmäktige.
– Jag delar mycket av synen kring sjukvården, säger han.

Annons:

Tino Åberg har uppmärksammats mycket för sin kamp för Yxern. 

Nu vill han även ge sig in i politiken. Kristdemokraterna blir hans parti. 

– Jag är helt politiskt grön och det kunde ha blivit vilket borgerligt parti som helst som jag förbundit mig till. Jag har hoppat hit och dit när jag röstat, men det är sjukvården som gör att jag väljer Kristdemokraterna, säger Tino Åberg. 

Han jobbar själv som undersköterska på kirurgmottagningen på Västerviks sjukhus.

– Jag tycker att Kristdemokraterna är det bästa sjukvårdspartiet. Jag lärde känna Gudrun Brunegård i samband med Yxern och sedan kan jag identifiera med mig det hon säger och tycker. Hon pratar som vi på golvet tänker. Jag vet många med andra politiska åsikter som framhäver Gudrun. Vi har brist på sjuksköterskor och Gudrun förstår varför det är så. På sommaren när alla tar semester, då går hon in och hospiterar på sjukhusen. Hon är med i verkligheten. 

"Ingen åskådarsport"

Tino Åberg är placerad som nummer 21 på Kristdemokraternas riksdagslista och nia till landstinget. Han kommer även att finnas med på listan till kommunfullmäktige, som sätts i februari. 

– Där kan han få en betydligt högre placering. Vi är jätteglada för att han har valt att finnas med och påverka. Han är nyfiken och ställer frågor, säger Gudrun Brunegård (KD). 

Tino Åberg: 

– Demokrati är ingen åskådarsport, utan man måste ner från läktaren och ställa frågor och delta. Jag är omtumlad och chockad över att bli nominerad och det här är ny mark för mig. Det är lätt att sitta vid frukostbordet och tycka, men jag vill vara med och påverka.

Tankarna på KD föddes efter att han fick vitsippspriset av partiet. 

– Vi reagerade väldigt positivt då, på hur trevligt det var. Det är väldigt jordnära människor och det finns mycket politikerförakt och fördomar, men alla politiker jag har lärt känna är jättetrevliga människor.

Brinner för många frågor

Han kommer att lyfta många frågor, säger han. 

– Jag har många frågor jag brinner för. Det är ett kallt samhälle vi är på väg mot och jag tycker att det behövs mer medmänsklighet och värme. Vi är alla människor och det är otäckt med ett "ni och vi-samhälle". Ska vi ha det så bra som möjligt måste vi vara snälla. 

Han brinner också för miljö- och naturfrågor och polisens lokala närvaro.

– Många känner sig otrygga, man vill ha närheten till polisen. Jag kan känna en viss oro i dag, om det är så att de kan vara många mil bort när det händer något. Jag brinner också för miljön och naturen, vi har den här planeten till låns och vi kan inte låta det haverera totalt. Familjen är också viktig för mig, det är till familjen jag vänder mig om jag behöver stöd. 

"Har min barnatro"

Gudrun Brunegård säger också att Tino Åberg slår hål på myten om att man måste vara religiös för att engagera sig inom partiet. 

– Jag är inte särskilt religiös. Jag har min barnatro och känner stor respekt och vördnad när jag är i kyrkan, vi söker oss dit i svåra stunder i livet, men jag är inte aktiv kristen, säger han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt