Annons:

Kommunalrådet:

Enligt kommunalrådet Tomas Peterson tyder inget på att våldsbejakande extremister rekryterat i Vimmerby.

Kommunalrådet: "Inget tyder på att våldsbejakande rekryterat här"

Ingenting tyder på att våldsbejakande organisationer har försökt att rekrytera i Vimmerby. I alla fall inte enligt kommunalrådet Tomas Peterson (M), som gav det svaret på en interpellation på måndagskvällens fullmäktigesammanträde.

Annons:

Interpellationen kom från Anneli Jakobsson (SD) och hon hade en del frågor kring handlingsplanen mot våldsbejakande extremism i Vimmerby kommun och om det finns något som tyder på att våldsbejakande organisationer försökt att rekrytera bland ungdomar i Vimmerby.

– Det har förekommit rykten om det, men det finns ingenting som tyder på att någon sådant har skett, säger Tomas Peterson (M). 

Anders Degerman, tidigare ansvarig för arbetet med våldsbejakande extremism, har berättat om rykten som inte har gått att avfärda om att IS försökt att rekrytera i Vimmerby. Även uppgifter om att IS-sympatisörer bor i Vimmerby har förekommit.

Hänvisade till en motion

Peterson (M) hänvisade också till den motion som samtliga partier i fullmäktige ställt sig bakom.

– Den ska snart lämnas över till politiken. Det har berott på en ansträngd situation och en hård arbetsbelastning, det har tagit tid helt enkelt. Men annars är det främst korrekturläsning som återstår nu.

Anneli Jakobsson (SD) ville veta om kommunens åtgärder är tillräckliga.

– Det är inte lätt att säga vad som är tillräckligt när det händer saker och ting. Men vi har ett förebyggande arbete i skolan och alla har ett ansvar att vara observanta och märker man något är det i första hand polisen man ska kontakta om det är akut. Annars är det Rädda Barnen som gäller, svarade Peterson (M).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt