Annons:

Kommunalrådet om handlingsplanen:

Kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M) anser att handlingsplanen måste fram skyndsamt.

Kommunalrådet om handlingsplanen: "Måste ske skyndsamt"

Fortfarande finns ingen handlingsplan mot våldsbejakande extremism i Vimmerby kommun. Motionen, som samtliga fullmäktigepartier står bakom, har inte varit uppe i fullmäktige.
– Jag kan inte svara på varför den inte varit det, säger Tomas Peterson (M), ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Centerpartiets motion, som varje fullmäktigeparti valde att ställa sig bakom i november 2015, nådde kommunstyrelsen i januari 2016. Då remitterades ärendet till den administrativa avdelningen för beredning och framtagande av förslag till beslut.

Motionen har fortfarande inte nått kommunfullmäktige. 

– Det kan vara så att den bara har varit uppe i kommunstyrelsen, men jag minns inte exakt när det diskuterades senast. Vi jobbar med den, men jag tycker att den har dragit iväg onödigt länge i tid. Den är väsentlig och med tanke på den tragiska händelsen i fredags är den än mer väsentlig, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Med anledning av terrordådet i Stockholm – ser du anledning att snabba på processen med en handlingsplan i Vimmerby?

– Egentligen inte av den anledningen. Det är ganska självklart att man ska ha beredskap och handlingsplan för hur man hanterar dessa frågor, men i Vimmerbys fall är det mest en fråga om förebyggande arbete och att se till att man inte kommer in på fel spår i unga år.

Ökas behovet av det förebyggande arbetet till följd av terrordådet?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det mesta är en polisiär fråga, när det rör terrorverksamhet. Det förebyggande arbetet handlar om att ungdomar ska få en meningsfull fritid och ägna sig åt rätt saker och att de med extrema åsikter hittar rätt på ett annat sätt. 

Tar kommunen det här arbetet på allvar? 

– Det vill jag påstå. 

Men det finns fortfarande ingen handlingsplan fast samtliga partier ställde sig bakom motionen 2015?

– Det var jobbigare då 2015. Vi hade bekymmer med element som fanns i Vimmerby, nu verkar det lite lugnare här, men vi tar självklart det här på allra högsta allvar. 

Varför är den inte klar då?

– Jag kan inte svara på det. Jag vet faktiskt inte. 

På sin blogg skriver oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) att en handlingsplan måste tas fram skyndsamt. Hur ser du på det?

– Det tycker jag också. Oberoende av terrordåden så ska den fram skyndsamt. 

När ska den nå fullmäktige?

– Så snart som möjligt. Det här har dragit iväg för länge.

Trygg med arbetet

Tomas Peterson (M) säger att han är trygg med hur arbetet med extremism fungerar i Vimmerby. 

– Jag är trygg med det arbete som den grupp som jobbar med de här frågorna lägger ned. De jobbar med de här frågorna tillsammans med polisen. 

Vad har ni för kännedom om extrema element lokalt?

– Jag vet inte och kan inte kommentera. Vi får den information vi behöver av Anders Degerman och det är ingen fråga för politiken på det sättet. För oss handlar det om att vara trygga med det förebyggande arbetet.

Är du orolig?

– Faktiskt inte. Trygghetsundersökningar både i skolan och bland medborgare visar att det finns en hög trygghet här. Vi måste vara vaksamma, men jag är inte speciellt orolig. 

"Känner med de drabbade"

Kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby är förstås bedrövad över det som hände på Drottninggatan i Stockholm i fredags. 

– Det är ofattbart att det kan hända och väldigt svårt att förstå meningen med det. Man känner med de anhöriga och de drabbade, säger Tomas Peterson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt