Annons:

Kommunen gjorde inte en Hultsfred

Vimmerby kommun ställde inga krav på stöd till Näs när de godkände Regionförbundets överlåtande av kulturfrågorna till Landstinget. Foto: Astrid Lindgrens Näs

Kommunen gjorde inte en Hultsfred

Kulturfrågorna ska hamna på Landstingets bord i stället för Regionförbundets. Vimmerby kommun ställer sig bakom det – men till skillnad från Hultsfreds kommun kräver de ingenting. – Det är bättre att ha en förhandlingsdialog om Näs, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

Regionförbundet kommer att överlåta länets kulturfrågor till Landstinget efter årsskiftet. Det ställde sig Vimmerby kommun villkorslöst bakom på tisdagen. Men något krav på stöd till Näs ställdes inte. 

– Vi ställer inga krav, men vi har förväntningar på att Näs ska bli en kulturinstitution och få årligt driftstöd, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

Hultsfreds kommun ställde krav på att Svenskt Rockarkiv i Hultsfred skulle bli kulturinstitution. Något liknande gör alltså inte Vimmerby i sitt svar till Regionförbundet. 

Varför inte?

– Det är bättre att ha en förhandlingsdiskussion än att ställa krav. Jag har i media sätt att det finns förväntningar även från Näs sida. 

Hur viktigt är det att Näs blir en kulturinstitution?

– Jag tycker att det är viktigt. Det är både en nationell och regional angelägenhet att vårda Astrid Lindgrens minne. Det är värdefullt, höjer statusen och får lättare lättare internationella gensvar på olika satsningar om Näs återfinns på en sådan lista. 

Större möjligheter

Tomas Peterson tror att möjligheterna blir större när kulturen hamnar under Landstinget. 

– Till viss del. Som jag förstått det ska det tillsättas en särkild nämnd med politiker och det blir skillnad nu mot två rapportörer. 

Det är också hög tid att Näs får ta del av länets kulturstöd, menar han. 

– Näs har inte fått ta del av länets statliga kulturpengar under alla dessa år, så det är definitivt dags nu. Det kan innebära att någon annan får mindre pengar, för de kan inte få fram mer medel, men att Näs ska få ta del av det är självklart och en viktig del för Näs. 

Ändringen i förbundsordningen för Regionförbundet, som krävs för att Landstinget ska kunna ta över länsansvaret för kulturfrågorna, är ute för godkännande hos Kalmar läns tolv kommuner. Det är alltså det som Vimmerby kommun godkänt utan att ställa några krav på stöd till Näs. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt