Annons:

Landstinget tar över länets kulturverksamhet

Regionförbundets ordförande Ulf Nilsson (S) tror att kulturpolitiken i länet mår bra av att föras över till landstinget. Foto: Regionförbundet

Landstinget tar över länets kulturverksamhet

Med största sannolikhet kommer ansvaret för länets kulturverksamhet att flyttas ifrån Regionförbundet till Landstinget från och med 1 januari. Förslaget presenterades under tisdagen.

Annons:

Anledningen till förändringen är att skapa en större tydlighet för kulturverksamheten.

– Kulturen har en viktig roll i länets utveckling. Den här förändringen ger ännu bättre förutsättningar i den långsiktiga planeringen, säger landstingsrådet Anders Henriksson (S).

– Ett samlat grepp med en enda huvudman för kulturfrågorna skapar tydlighet för länets kulturinstitutioner om var ansvaret för framtida utveckling och finansiering ligger, säger Ulf Nilsson (S), ordförande i regionförbundet.

Kan inte bli sämre för Näs

För att ta över kulturansvaret krävs följande beslut:

Landstinget måste besluta om att ta över ansvaret för den regionala kulturverksamheten, fördela regionala kulturanslag, fördela anslag till regionala organisationer för studieförbund, ungdomsorganisationer och idrott och ändra sina reglementen i enlighet med detta.

Länets tolv kommuner och landstinget måste som medlemmar i Regionförbundet i Kalmar län ställa sig bakom förändringen, genom ändring av Regionförbundets förbundsordning.

Landstingsfullmäktige måste inrätta en särskild politisk organisation med ansvar för kulturverksamheten.

Landstinget och regionförbundet måste komma överens om vilka medel som övergår från Regionförbundet.

Vilken effekt förändringen kan få för Vimmerbys del är oklart. Det lär knappast kunna bli sämre. Under flera år har Regionförbundet delat ut 60 miljoner i årligt stöd till länets kulturinstitutioner – men Astrid Lindgrens Näs har inte fått en krona. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt