Annons:

  • Högbergs jättesågning:

    Peter Högberg gick till hårt angrepp på Centerpartiet.

  • Högbergs jättesågning:

    Ingela Nilsson Nachtweij gick å sin sida till hårt angrepp på kommunalråden.

Högbergs jättesågning: "Hujedamig om ni skulle styra kommunen"

Oppositionen anklagade majoriteten för att vara oenig. Majoriteten å sin sida ansåg sig vara väldigt överens.
– Hujedamig om ni skulle styra kommunen. Då skulle ni gå på vad insändarskribenterna skriver dag för dag, sa Peter Högberg (S).

Annons:

Budgetdebatten i Plenisalen på måndagskvällen innehöll – trots att oppositionens största parti endast hade ett antal säryrkanden – en del hätska ordväxlingar. 

Socialdemokraten Peter Högberg sade att han inte tänkt gå upp i talarstolen men att han blev tvungen. 

– Det här är en enig majoritet, en väldigt enig majoritet med ett mycket bra budgetförslag som ska stötta upp de verksamheter vi har, sa han. 

Hans inspel föranleddes av vad oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) sa under sitt anförande.

– Lyssnar man på Tomas Peterson och Helen Nilsson så är man inte överens. Vi behöver ett nytt ledarskap, som kan diskutera på ett vettigt sätt och som kan samarbeta. Helen går in i försvarsställning upplever jag och ska bemöta allt, sa Nilsson Nachtweij.

"Skulle bero på insändarskribenterna"

Peter Högberg gick då till hårt angrepp på Centerpartiet. 

– Majoriteten gick i kommunstyrelsen med på 100 000 kronor extra till kultur- och fritid. Då hade det varit rimligt att ni nöjt er med det. I stället har ni kvar ännu mer pengar. I min värld kallas det för valfläsk och inte för att ta ansvar. Oppositionen vänder kappan efter vinden och hujedamig om ni skulle styra kommunen. Då vet vi inte vart det skulle gå, det skulle bero på vad insändarskribenterna skriver dag för dag. 

Helen Nilsson (S) svarade så här: 

– Jag vet inte om jag eller Centerpartiet försvarar sig mest... Jag tycker att Centerpartiets inlägg var något rörigt.

"Väldigt otydligt"

Även oppositionskollegan Vänsterpartiet tyckte att Centerpartiet var en aning otydligt. Bakgrunden är att Centerpartiet vill ta bort en tjänst från näringslivsavdelningen och finansiera det via projektmedel. 

– Det är väldigt otydligt när ni vill ha kvar det men att någon annan ska betala. Då måste vi som kommun vara beredda på att det kan kosta. Det går inte att säga att man kan hitta finansiering som blir billigare och effektivare i det här läget, sa Lars Johansson (V).

Något som också Helen Nilsson (S) och Peter Högberg (S) lyfte. 

– Ni tycker inte att Centern tar ansvar – när vi vill minska den kommunala kostnaden på näringslivsavdelningen och hitta medfinansiering. Vi beskriver ett behov, vill att det förrättas en projektplan med mål, skickar in en projektansökan och då beviljas eller avslås det. Det borde Högberg som varit ordförande i Astrid Lindgrens Hembygd förstå. Det här handlar om EU-pengar vi kan hämta hem och det borde inte vara uteslutet för kommunen. Under den här mandatperioden har man expanderat näringslivsavdelningen. Vi tycker att det kan räcka med två ordinarie, sa Ingela Nilsson Nachtweij (C).

En bild Peter Högberg (S) inte delade. 

– Det går allt mer åt projektverksamhet och ska man försöka finansiera en grundbemanning med projektmedel så är man hela tiden ute och jagar. Det är inte grundbemanningen vi ska fokusera på med tanke på Vimmerby kommuns ranking. Det är självklart att satsa på näringslivsarbetet, vi ser ett industriområde som är fullbelagt och det är väl ett tecken på att vi gör rätt.

Ingela Nilsson Nachtweij (C): 

– Det är ingen större skillnad. I SLUS-projektet har vi tillväxtpengar och en av de tjänsterna projektfinansieras i dag och tar slut under 2018. Jag tycker att vi ska leta pengar, leta projekt och jobba målinriktat. Högkonjunkturen bidrar till att det ser ut som det gör. 

Peter Högberg (S): 

– Det får vi tacka den goda socialdemokratiska regeringen för det. Att jaga projektpengar är inte vad man strategiskt behöver. Vi har sett allt för många exempel på hur man bara vill klara finansiering av löner och dit vill vi inte komma. 

Fick slutreplik

Oppositionsrådet gav sig inte och fick en slutreplik.

– Ledarskapet i kommunen har inte kunnat presentera en strategi som är up-to-date. Näringslivsavdelningen vet inte vad man vill. Vi behöver en näringslivsstrategi och de besluten behöver vi fatta här.

Lars Johansson (V):

– Jag sa att ni inte var tydliga. Vill ni spara eller inte? Vi kan inte veta om vi kan få de här andra pengarna i dag, och då måste ni stå för att ni vill dra ned på det, sa han.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt