Annons:

Nestor:

Daniel Nestor står fast vid sitt inlägg om Sverigedemokraterna. Foto: Simon Henriksson

Nestor: "Man kanske ska städa hos sig själv först"

Anneli Jakobsson (SD) upprörs kraftigt över Daniel Nestors (S) hårda attack på hennes parti. Men Nestor tycker inte att hon bemöter honom i sak.
– Hon bemöter mig inte politiskt utan som person, säger han.

Annons:

I ett Facebook-inlägg tidigare på torsdagskvällen skrev Daniel Nestor, ordförande för SSU Kalmar län och Socialdemokraterna i Vimmerby, att Sverigdemokraterna "inte bryr sig om att kvinnor våldtas i vårt land" och att partiet är "det största hotet mot jämställdheten och kvinnors rättigheter i dagens samhälle".

Det fick Anneli Jakobsson att reagera kraftfullt.

– Ameh, herregud. Det är ju rent förtal. Han har ju varit i blåsväder förut för saker han har skrivit om oss. Men det passar inte en ordförande för Socialdemokraterna, jag tycker att de måste ta itu med honom. Det bara är så, även om han är ordförande för det här är lögner, förtal och bara taget ur luften. Jag förstår inte att han får hålla på utan att någon reagerar, säger hon till Dagens Vimmerby. 

Daniel Nestor säger att han har förståelse för att hon blir arg. 

– Det blir Sverigedemokraterna så fort man kritiserar deras politik. Hon bemöter inte på något sätt varför de skulle vara ett parti för kvinnor. Ska de säga att de är det, så måste de ha en politik som gynnar kvinnor. Hon säger att 18 veckor är för långt gånget när det gäller aborter. Jaha, varför? Hon bara tillbakavisar ju det jag säger utan att komma med några argument eller varför en sådan politik skulle gynna kvinnor. SD vill också försämra arbetsvillkoren och göra det mycket lättare att avskeda personer. På vilket sätt gynnar det kvinnor om det blir lättare att avskeda folk? Skulle fler kvinnor våga anmäla sexövergrepp på arbetsplatser, då? Alla bra beslut vi har tagit både här och på riksplanet går SD emot. Ändå hävdar de att de är till för kvinnor, säger Daniel Nestor. 

"Ingen politik de menar allvar med"

Han tycker att SD använder kvinnors upplevda otrygghet för att göra det till en fråga om flyktinginvandringen.

– Det har de alltid gjort och det är värst. De fortsätter att hänvisa det till flyktingvågen och det har de gjort sedan partiet bildades. Redan på 90-talet tyckte SD att vi tog emot för många. Det gör de nu också, oavsett vad man gör. Jag ser inte på något sätt att de har en feministisk politik som gynnar kvinnor. Därför blir jag arg när de går ut med material och säger att det är politik för kvinnor, säger han.

Är det inte magstarkt att säga att de inte bryr sig om att kvinnor våldtas?

– Jag skulle mer säga, det är inte ordagrant, utan med deras politik menar de inte verklighet med att de bryr sig. Då skulle de ha en politik som gynnar kvinnor. Tar de det ordagrant, så är det klart att alla bryr sig om någon frågar. Men rent politiskt tycker jag inte att de bryr sig. 

Samtidigt förespråkar SD skärpta straff för sexualbrott och våldtäkt?

– Jag tror mycket på förebyggande arbete och jämställdhetsarbete. Att vi pratar om det i skolorna och gör klart för ungdomar vad som är okej och inte är okej. Tittar man på deras företrädare och vad de har uttryckt genom historien, så tycker jag inte att man kan ha sådana företrädare.

Kan du inte förstå att man blir upprörd när du säger att ett helt parti inte bryr sig om att kvinnor våldtas?

– Jo, absolut. Men de har ingen politik som de menar allvar med. Jag kommer med tre motangrepp kring varför deras politik inte gynnar kvinnor och hon svarar bara rakt upp och ned på det. Hon varken kontrar eller försvarar. Deras politik gynnar inte kvinnor i Sverige och deras politik främjar inte arbetet med jämställdhet.

"Reagerar på sättet jag kritiserar"

Daniel Nestor menar att vissa företrädare för SD har en kvinnosyn som inte hör hemma i Sverige.

– Ska man vara ett parti för kvinnor kan man inte ha sådana företrädare.

Ångrar du något i ditt inlägg?

– Nej, jag står bakom det. Det är så jag tycker. Man försöker lura bort folk och säga att man för en politik för kvinnor. SD säger att de har en politik för kvinnor, men inte på vilket sätt. Varför är man inte ett feministiskt parti? Den här foldern sa "politik för kvinnor". Så säger inte ens F!, som är Feministiskt initiativ. SD påvisar inte på vilket sätt deras politik ska gynna kvinnor. 

Anneli Jakobsson menar att det här inte är första gången Daniel Nestor är i blåsväder och att Socialdemokraterna måste ta itu med honom. 

– Varje gång jag kritiserar deras politik är det samma sak. Det kommer aldrig med motangrepp, utan reagerar bara på vilket sätt jag kritiserar deras politik på. Hon bemöter inte min kritik, utan bara hur jag framställer min kritik och så är det varje gång. De fokuserar på vilket sätt jag gör det och tycker att jag är för hård eller behandlar dem orättvist. 

Vad tänker du om att hon vill prata med Helen Nilsson om dig?

– Jag kan tycka att hon ska städa hos sig själv först innan man säger något sådant. Är vi på den nivån, så är det många gånger man kanske skulle ringt Sverigedemokraternas partiavdelning kring hennes uttalanden. 

Något särskilt du tänker på?

– Jag vet inte vilket jag ska välja... Man kan absolut tycka att jag var hård eller orättvis, men i sådana fall har ju hon läge att kontra tillbaka och säga varför deras politik är till för kvinnor. Hon bemöter mig inte politiskt, hon bemöter mig som person och att jag inte passar för att jag kritiserar deras politik. För mig får hon också jättegärna prata med Helen. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt