Annons:

KRITIK MOT SÄRSKOLAN – ELEVERNA FÅR INTE TILLRÄCKLIGT STÖD

Vimmerby kommun kritiseras av Skolinspektionen för särskoleverksamheten.

KRITIK MOT SÄRSKOLAN – ELEVERNA FÅR INTE TILLRÄCKLIGT STÖD

Skolinspektionen riktar kritik mot grundsärskolan i Vimmerby. Utredningar görs inte tillräckligt snabbt – och elever får inte det stöd de behöver. Nu har kommunen till den 1 augusti på sig att redovisa hur problemet ska åtgärdas.

Annons:

Skolverket gör en genomlysning av skolverksamheten i Vimmerby kommun och nu har granskningen av grundsärskolan kommit. Myndigheten riktar skarp kritik mot att eleverna inte får tillräckligt stöd för att nå ”de kunskapskrav som minst ska uppnås”. Man ser också brister i anmälandet av elevernas behov av stöd och utredningstiden för elevernas behov.

Enligt Skolinspektionen saknas det en systematik i anmälandet av behovet av särskilt stöd: ”Av intervju med rektorn framgår att grundsärskolans personal saknar kunskap om hur de ska anmäla behov av särskilt stöd”.

"Saknas en samsyn"

Det kan ta uppemot ett år från att ett stödbehov uppmärksammas till att ett åtgärdsprogram är implementerat.

I sin bedömning skriver Skolinspektionen så här:

”Det saknas en samsyn för arbetet med särskilt stöd vilket medför en risk för att elevers eventuella behov av särskilt stöd inte anmäls till rektorn och därmed inte utreds. Eleverna riskerar då att inte få det stöd de behöver och har rätt till.”

Finns ingen analys

Man ser också brister i det systematiska kvalitetsarbetet och konstaterar att det i de dokument som granskats helt saknas uppföljning, analys och planering av insatser riktade mot grundsärskolans kunskapsresultat. Man kräver också att rektorn ser till att de planerade utvecklingsåtgärderna dokumenteras.

Fyra områden får grönt ljus av inspektionen – men man kräver nu att Vimmerby kommun vidtar åtgärder för de två områden där man ser brister. Senast den 1 augusti ska bristerna vara åtgärdade och redovisade för Skolinspektionen.

Skolinspektionens helhetsgranskning av utbildningsverksamheten i Vimmerby väntas komma inom en till tre månader. Förvaltningschefen Birgitha Sahlin vill inte kommentera enskilda beslut från Skolinspektionen förrän hon kunnat ta del av hela granskningen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt