Annons:

Ersättningen för personer i daglig verksamhet i Vimmerby höjs

Ersättningen för personer inom daglig verksamhet som arbetar höjs.

Ersättningen för personer i daglig verksamhet i Vimmerby höjs

Socialnämnden väljer att höja habiliteringsersättningen i Vimmerby kommun. Den höjs med tio kronor – från 42 kronor för en heldag till 52 kronor.
– Det har inte höjts på hur många år som helst, säger nämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

Människor med en funktionsvariation som deltar i daglig verksamhet får mer pengar för det arbete man utför. Nu har habiliteringsersättningen höjts för det i kommunen med tio kronor för heldag och fem kronor för halvdag. 

Det betyder att ersättningen för en heldag ligger på 52 kronor och för en halvdag 42 konor.

– Vi har inte höjt det på hur många år som helst, så vi tycker att det är läge för det, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden.

Merparten av kommunerna i Kalmar län betalar ut ersättningen – men det är inget som kommunerna är tvungna att göra. Att Vimmerby kan höja ersättningen är för att regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att under 2018 fördela 350 miljoner kronor till kommunerna. 

– Att vi får statliga pengar möjliggör den här höjningen. Vi ser att en del kommuner har höjt rejält direkt för att sedan sänka igen vid årsskiftet. Vi väljer att höja mer rimligt för att låta det vara kvar på den här nivån tills vi får nästa möjlighet till att höja. 

Höjs rejält i grannkommunen

Höjningen kostar någonstans omkring 100 000 kronor per år. I dag ligger kostnaden på 450 000 kronor för habiliteringsersättningen. 

I grannkommunen höjs ersättningen med nästan 20 kronor – men där planerar man också att återgå till den tidigare nivån om statsbidraget inte förlängs. Där tjänar man nu 70 kronor per heldag.

I Vimmerby gäller ersättningen retroaktivt från januari i år.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt