Annons:

  • JUST NU: Här är kommunens rambudget för nästa år

    Kommunalrådet Tomas Peterson (M) fick igenom majoritetens budget i fullmäktige i dag. Foto: Jakob Karlsson

  • JUST NU: Här är kommunens rambudget för nästa år

    Ingela Nilsson Nachtweijs centerparti vill satsa mer på skolan.

  • JUST NU: Här är kommunens rambudget för nästa år

    Lars Johanssons vänsterparti vill satsa ännu mer på skolan än både majoriteten och C/KD.

JUST NU: Här är kommunens rambudget för nästa år

Samma skattesats, mer pengar till socialnämnd och BUN, 19 miljoner i överskott och 80 miljoner i investeringar. Det är de stora punkterna efter att Vimmerby kommun fått sin rambudget för 2019. Beslutet fattades av kommunfullmäktige alldeles nyss.

Annons:

Dagens Vimmerby har skrivit separata artiklar om tre av de fyra olika budgetförslagen sedan tidigare; majoritetens, Centerpartiets och Kristdemokraternas gemensamma förslag samt Vänsterpartiets.

Vid dagens fullmäktige lade även Sverigedemokraterna fram ett eget budgetförslag för första gången i partiets historia. SD vill satsa 4,5 miljoner på barn- och utbildningsnämnden och har också ökat investeringsbudgeten från 80 till 100 miljoner med tanke på att partiet vill bygga två förskolor.

Miljöpartiet anslöt sig till Vänsterpartiets budget medan Liberalerna inte fanns representerade på sammanträdet.

 "Aldrig fördelat så mycket pengar"

Budgetanförandena innehöll få överraskningar och drog sig mestadels ganska långtifrån konkreta budgetprioriteringar. Ekonomichefen Mattias Karlsson presenterade budgetens innehåll och gav sin bild av Vimmerbys ekonomi.

– Vi har aldrig fördelat så mycket pengar som nu. Det kanske inte känns så men det är så. Kostnaderna har ökat i väldigt hög takt, men vi har kunnat matcha det med högre intäkter eftersom det är högkonjunktur och det går bra för Sverige. Vi har blivit lite bortskämda och står inför utmaningar framöver.

Vimmerbys budget har ett överskott på 19,2 miljoner kronor 2019 och samma skattesats. Hade Vimmerby haft samma skattesats som Västervik och Kinda skulle budgeten visa ett underskott på cirka 20 miljoner.

– Jag säger inte vad som är rätt eller fel, men det är så det ser ut. 19 miljoner i resultat är helt okej, men det ser sämre ut kommande år.

 "Jättekonstigt"

Bland anförandena var kommentarerna om konkreta budgetfrågor relativt få. Helen Nilsson höll en lång utläggning om majoritetens tid vid makten:

– Vi har prövat varje satsning mot kommunens förmåga. När vi tillträdde låg vi 56 miljoner över andra kommunernas driftbudgetar, nu ligger vi på en jämn nivå. Vi har gjort plusresultat varje år och betalat av på låneskulden. Framtiden ser lite bättre ut. För Socialdemokraterna gäller ett jämlikt och jämställt Vimmerby.

Tomas Peterson (M):

– Jag är överraskad av hur väl man anpassar sig till majoritetens förslag. Man kan fundera på det när man gått ut med kraftfulla förslag. Bland annat vill man bygga två förskolor, men det finns inte en krona till det. Det tycker jag är jättekonstigt. I SD:s budget finns det 20 miljoner extra hos SD och även om jag inte håller med i sak så tycker jag att det är vettigt att de har med det i budgeten. Det visar ekonomiskt ansvarstagande.

"Försöker tala klarspråk"

Centerpartiet och Kristdemokraterna vill skjuta till 1,8 miljoner extra till barn- och utbildningsnämnden jämfört med majoritetens förslag.

– Vi vill göra en annan fördelning för att barnen kräver det. Vi ser ett behov hos barn- och utbildningsnämnden. Vi ser också ett ökande behov av underhåll av fastigheter. Vi vill även att kommunen tar fram en digitaliseringsstrategi som bland annat kan leda till att man minskar kostnaden för äldrevården. Att majoriteten tagit beslut om en stor förskola i VOK-skogen vittnar om avsaknad av lyhördhet, det är en principiell fråga som borde ha varit uppe här, sa Ingela Nilsson Nachtweij (C). 

Vänsterpartiet vill lägga sex miljoner extra på BUN och sänka resultatmålet.

– En av de viktigaste sakerna för en politiker är att tala klarspråk. Det försöker Vänsterpartiet göra. Man kan inte säga att man ska ha en bra skola, utan att tillskjuta pengar. Vi har tidigare haft stora säkerhetsmarginaler i budgeten och till vissa bitar har majoriteten nu lyssnat. Det är vi glada för, sa Lars Johansson (V).

"Kräver vilja och beslutsamhet"

Ola Gustafsson (KD) ville föra in skattesatsen i diskussionen.

– Vi har länets högsta skatt och att höja den är enkelt, men att sänka den är betydligt svårare. Det kräver vilja och beslutsamhet. Finns inte viljan kommer inte skatten kunna sänkas. S och M har olika syn i skattepolitiken. Det verkar som att S gick vinnande ur den striden. VI har inte med någon skattesänkning i vår budget, men i kommande mandatperiod tycker jag att det ska finnas med som mål. Vi vill lämna jumboplatsen bland länets kommuner.

Majoritetens förslag gick som väntat igenom. Socialnämnden får 6 av dem, barn- och utbildningsnämnden 3, kommunstyrelsen 1 och överförmyndarnämnden 0,2. Potten för oförutsedda medel stärks också med 1 miljon.

80 miljoner läggs på investeringar och skattesatsen blir kvar på 21,86. Resultatet landar på 19,2 miljoner. Detaljerna i budgeten tas i november. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt