Annons:

HÅRD KRITIK MOT FRITIDSHEMMEN I KOMMUNEN

Vimmerby kommun får hård kritik för sin fritidshemsverksamhet. Foto: Arkivbild

HÅRD KRITIK MOT FRITIDSHEMMEN I KOMMUNEN

Vimmerby kommun har fått ytterligare ett föreläggande från Skolinspektionen. Denna gång handlar det om fritidshemsverksamheten. Bland annat ska ett av fritidshemmen ha 90 inskrivna elever medan lokalerna är anpassade för 20.

Annons:

Skolinspektionens granskning av Vimmerby kommun går vidare. Efter kritik mot Brännebro skola, Astrid Lindgrens skola, grundsärskolan och gymnasieverksamheten får nu även fritidshemsverksamheten ett negativt omdöme.

På punkt efter punkt konstaterar Skolinspektionen att Vimmerby kommun inte når upp till författningens krav.

Det handlar bland annat om att elevgrupperna inte har en lämplig sammansättning och storleken på grupperna.  Skolinspektionen anser att grupperna är för stora och att lokalerna inte är dimensionerade utifrån gruppernas storlek och problemet medför en risk för att kommunen inte kan fullgöra uppdraget att genomföra en likvärdig utbildning.

90 inskrivna barn – plats för 20

En rektor har meddelat att fritids har 90 inskrivna barn och att lokalerna är anpassade för 20. Ungefär 60 av dem är på fritids per dag. I Vimmerby stad är grupperna så stora att det inte ges någon möjlighet till den pedagogiska verksamhet som lagen kräver.

Lokalerna beskrivs som så undermåliga att vissa har fått stängas – och personalen uppger att det till och med är svårt att upprätta säkerheten på grund av elevgruppernas storlek, outbildad personal och eftersatta lokaler.

Fördelar inte resurser efter behov

Fritidshemsverksamheten får också kritik för att det helt saknas ett systematiskt kvalitetsarbete och att det inte fördelas resurser utifrån elevernas behov. Precis som i hela utbildningsverksamheten i Vimmerby saknas det ett resursfördelningssystem där medlen förflyttas utifrån elevernas olika behov. Förvaltningen har också uppgett att det i stort sett helt saknas uppföljning av verksamheten.

Totalt finns det 11 fritidshem i kommunen med 624 barn. Kommunen får nu ett föreläggande med krav på att åtgärda bristerna. Senast den 30 november ska bristerna ha korrigerats. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt