Annons:

  • Avslag för att renovera Idrottshallen: ”Kvalificerat sig för Näktergalen”

    Helen Nilsson (S) tryckte på att den stora utredningen om idrottsanläggningarna bör komma innan något beslut tas.

  • Avslag för att renovera Idrottshallen: ”Kvalificerat sig för Näktergalen”

    Ingela Nilsson Nachtweij (C) ville dock se att motionen beviljades redan nu och fick stöd av övriga oppositionen.

Avslag för att renovera Idrottshallen: ”Kvalificerat sig för Näktergalen”

Det blev avslag för Centerpartiets motion om att utreda möjligheten att renovera Idrottshallen. Debatten blev relativt utdragen – och bitvis hård.
– Den här vikväggen har kvalificerat sig för stadsmuseet Näktergalen, sade KD:s Ola Gustafsson, som kallade oppositionskollegornas motion för "klockren".

Annons:

Som ni kunde läsa i lördags hoppades Centerpartiet på att få igenom sin motion. Men majoriteten vill inte utreda möjligheten att renovera Idrottshallen i det här läget – utan invänta en större genomgång av samtliga idrottsanläggningar.

Ingela Nilsson Nachtweij (C) menar att en utredning inte behöver betyda något – och hänvisar till hur majoriteten hanterade motionen om "Nattis", som ska börja gälla först när en ny förskola står färdig. 

– Att utreda vilka möjligheter vi har och se vad det kan kosta är klokt, vi borde kunna ge ett besked om att vi har en vilja och ambition i alla fall. Vikväggen är så gammal att den är den sista i sitt slag, det är väldigt osäkert om den ens går att renovera om den går sönder. Det här handlar om att ge besked till alla de som utövar sin idrott och vistas i Idrottshallen. Vi har en vikvägg som snart är K-märkt, sade Nilsson Nachtweij, som är rädd för att en utebliven renovering av golvet kan leda till stopp för seriespel på grund av skaderisken med skenan.

Majoriteten vill emellertid invänta den utredning kring samtliga idrottsanläggningar som ska påbörjas.

– Vi vill också se till att vi har en bra Idrottshall, men också för de andra anläggningarna. Därför vill vi se över det här och har gett ett uppdrag. Jag vet inte varför vi ska gå före det, att se över de olika idrottsanläggningarna är en prioriterad fråga. Vi ska lägga de saker vi har uppe och anser viktiga till handlingarna och ta beslut när vi kommit så långt, sade Helen Nilsson (S).

"Ert besked: 2019"

Nilsson Nachtweij fick stöd av oppositionskollegan och kristdemokraten Ola Gustafsson. 

– Det här är en klockren motion. Vi ska besluta om möjligheten att utreda frågan. Att ett arbete har inititerats för att se över det överlag motiverar inte ett avslag. Det här handlar om en vikvägg, som det låter, har kvalificerat sig för museet Näktergalen, sade Ola Gustafsson (KD).

Ingela Nilsson Nachtweij menade "att det hörs att du vill bifalla motionen, Helen" och riktade sig till kommunalrådet. 

– Samhällsbyggnadsavdelningen är fullt upptagen med att projektera en massa annat, vilket innebär att det här inte kommer kunna göras förrän 2019. Det du talar om för Vimmerbyborna är att vi ska utreda tills 2019. Om vikväggen går sönder, handlar det om paviljonger. Vi har fått nog av dessa paniklösningar.

Helen Nilsson: 

– Vi har sagt innan att det är mycket vi vill göra och vi måste lugnt och sansat gå igenom vad vi behöver göra. Vi har både en idrottshall och en ishockeyanläggning, vilket du fått erfara Ingela, som vi måste se över. Är det någon som vill göra något med våra idrottsanläggningar är det jag. Men först krävs det uteedningar, svarade S-kommunalrådet.

Nilsson Nachtweij replikerade ännu en gång:

– Vi måste se till att anläggningarna är i funktion och det behöver vi göra tillsammans med föreningsliv, näringsliv och kommun. Föreningarna måste vara delaktiga i vad vi har för behov och helst ska alla partier vara överens om att skapa riktigt bra förutsättningar för idrotts- och kulturlivet i den här kommunen.

"Varför gjorde ni inget tidigare?"

Socialdemokraten Eva Berglund gav sig också in i debatten. 

– Här pratar ni om antikvärde på vikväggar, att den är den sista överlevande väggen, skruvar som skruvar upp sig från golvet. Hela anläggningen andas antikrundan – så då kan man undra varför inte alliansen gjorde någonting tidigare? Nu står vi här inför panikåtgärder, det kanske hade varit läge att ni hade tittat till dem tidigare, svarade hon med en tydlig passning till Centerpartiet.

Votering begärdes om motionen. Den vann majoriteten med 25-14. Samtliga oppositionspartier reserverade sig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt