Annons:

C SVÄNGER OM FÖRSKOLAN: ”TAR VÄLDIGT LÅNG TID”

Ingela Nilsson Nachtweij vill bygga en förskola i Nosshult istället för Nybble. Foto: Jakob Karlsson

C SVÄNGER OM FÖRSKOLAN: ”TAR VÄLDIGT LÅNG TID”

I hela valrörelsen har Centerpartiet argumenterat för att bygga en förskola i Nybble. Med fem dagar till valet kommer ett nytt besked.
– Att få till en förskola i Nybble kommer att ta väldigt lång tid, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Förskola i VOK-skogen eller i Nybble? Det har varit en av kommunala valets hetaste frågor. Nu väljer Centerpartiet att ge ett nytt besked. I stället för vid Nybble vill C se en ny förskola i Nosshult.

– Det viktigaste för oss är att den inte byggs i VOK-skogen. Vi tycker att majoriteten kan glömma VOK-skogen eftersom det är en så kraftfull folkopinion emot att bygga där och vi har redan 15 avdelningar där, även om vissa är tillfälliga. Det är bättre att vi har det utspritt. Vi vill bygga på den snabbaste tomten, max sex avdelningar, och det verkar som att det är Nosshult. Att bygga förskola var S och M:s första löfte och det är väldigt märkligt att de inte har byggt någon förskola. Det har funnits tomter, säger partiets förstanamn Ingela Nilsson Nachtweij (C).

 "Kanske inte är möjligt"

Precis som majoriteten ställde sig Centerpartiet sig bakom markanvisningsavtalet för Aleris som gäller tomten i Nybble – trots kraftiga protester från boende i närområdet. Under sommaren har det kommit olika besked om Aleris planer för tomten – men i måndags sa Tomas Peterson (M) så här:

– Det går mycket rykten om att Aleris ska backa ur och det stämmer inte. Det är inget som de verifierar till oss. Kommunen har fått klara besked om att de jobbar vidare med planerna. 

Ingela Nilsson Nachtweij kommenterar utspelet såhär:

– Det är mycket rykten just nu och frågan det handlar om är att vi måste bygga en förskola snabbt och det kanske inte är möjligt i Nybble. Jag tycker att Tomas Peterson går vilse i det här, han är inte handlingskraftig och problematiserar situationen. Det har varit många olika besked under sommaren och vi vill ha ett möte med Aleris. 

Petersons besked är ju tydligt: Aleris vill fortfarande bygga i Nybble och markanvisningavtalet gäller. Tvivlar du på Petersons uttalanden? 

– När Lis Astrid (Andersson, socialdemokratisk ordförande i BUN) går ut och säger att Nybble är bättre måste det stå för någonting. Nu behöver vi ha det här valet och få ett lyssnande ledarskap. Vi vill ha ett möte med Aleris och det första steget som jag vill ta är att få till ett samtal och kolla hur vi kan hjälpas åt. Man brukar hitta en lösning när man träffas. Nu har det varit många motstridiga uppgifter och det blir ingen bra process. Kommunen bör genast ha ett möte och träffa Aleris.

Men enligt Peterson fick ju kommunen besked om Aleris avsikt för Nybble i måndags. Litar du inte på det? 

– Det litar jag absolut på, men jag vill veta vad de här andra uppgifterna kommer ifrån. Vi valde att göra ett utspel utifrån det och det blir konstigt för våra invånare. Vad Aleris vill behöver vi tydliggöra så fort som möjligt, säger Nilsson Nachtweij och fortsätter: 

– Petersons slutsats är att det är VOK-skogen som gäller och det tycker jag är olyckligt. Oavsett vad som händer med Aleris så är VOK-skogen inget alternativ för min partigrupp. Att få till en förskola i Nybble kommer att ta väldigt lång tid eftersom många säger att de ska överklaga detaljplanen till sista instans. Jag vet inte vad de som överklagar har för utsikter, men det kommer att bli bråkigt och vi behöver inte mer bråk i Vimmerby. Vi behöver vara konstruktiva. 

Hur vill ni gå tillväga om man förutsätter att Aleris fullföljer sin plan för Nybble?

Då får vi bygga förskola någon annanstans, men inte i VOK-skogen. 

Vill ni agera för att försöka riva upp avtalet med Aleris? 

– Jag har inte mandat att göra det just nu och vi har inte pratat om det. Det viktiga är att ha det här samtalet med Aleris, sedan får vi utgå från det.

Fotnot: Avtalet med Aleris innebär att företaget har rätt till tomten i tre månader efter att detaljplanen vunnit laga kraft. När det sker är oklart. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt