Annons:

Inget regionalt stöd till Astrid Lindgrens Näs

Kommunens museum Astrid Lindgrens Näs får inget regionalt stöd i år heller. Snart har 400 miljoner delats ut – Näs har inte fått en enda krona. Foto: Astrid Lindgrens Näs

Inget regionalt stöd till Astrid Lindgrens Näs

Astrid Lindgrens Näs får inget anslag från landstingets nybildade Kulturnämnd. I går beslutade nämnden att kopiera fördelningen från 2015. – Vi hade inte så mycket till diskussion, säger vice ordförande Ingegerd Petersson (C).

Annons:

Sedan årsskiftet har ansvaret för länets kulturstöd flyttats från Regionförbundet och till Landstinget. Det verkar inte ta Astrid Lindgrens Näs närmare ett årligt anslag. I går hade nämnden sitt första sammanträde och tog beslut om att betala ut hälften av det regionala anslaget under 2016.

Institutionerna som beviljades bidrag var exakt samma som förra året och det var summorna också. Det innebär att Kalmar läns museum får 4,4 miljoner, Kalmar konstmuseum 1,5 miljoner, Kalmar läns musikstiftelse 2,4 miljoner och Kalmars byteater 3,6 miljoner kronor. Totalt får elva organisationer regionalt stöd – men som vanligt får Astrid Lindgrens Näs ingenting.

– Vi hade inte så mycket diskussion. Nämnden har kommit igång med väldigt kort varsel och en del kulturinstitutioner behöver pengar för att klara sin likviditet och därför fick vi ta ett beslut om att betala ut hälften av förra årets bidrag nu, säger Ingegerd Peterson.

 "Näs kvalar in"

Sedan Näs bildades 2007 har länspolitikerna betalat ut över 350 miljoner i årliga regionala och statliga stöd, men inte en endaste guldpeng har gått till Astrid Lindgrens Näs skattkista.

Kulturnämndens budget för 2016, där cirka 60 miljoner i regionala och statliga bidrag ska delas ut till länets kultursituationer, väntas vara klar till nästa möte i februari.

Men Astrid Lindgrens Näs verkar inte ha något att hoppas på.

–  Vi har inte fått några nya pengar från landstinget. Det finns inga ytterligare pengar, förutom uppräkningen med två procent. Vi kan inte släppa in någon ny i värmen när landstingsfullmäktige inte vill ge oss pengar. Och för att man ska kunna betala ut statliga bidrag måste länet gå in med samma summa regionalt.

Vad krävs för att Näs ska kvala in?

– Näs kvalar in, men det finns inte pengar.

Ni kan väl omfördela inom budgeten?

– Vi måste äska pengar från landstingsmajoriteten för att ge stöd till Näs och de andra som är utanför. Alternativet är att minska på någon annan, men då blir det minskad verksamhet. Många av de som får stöd har flera års planering och det måste finnas en god framförhållning i så fall.

Diskuterades en omfördelning i går?

– Det var vårt första möte och vi hade inga sådana diskussioner alls. Vi tog det akuta bidraget och kommer jobba vidare med det här. Näs är en av de institutioner som vi vill prioritera.

”Finns ingen möjlighet”

Peterson utesluter stöd till Näs när budgetbeslutet fattas i februari.

– Det finns ingen möjlighet. Skulle vi minska ned någon annan måste vi avisera det ett år innan. Vi kan inte dra undan benen för dem. Enda chansen är om landstingsfullmäktiges politiker ändrar sig. De måste tillföra mer pengar.

Är ditt parti beredd att omfördela kulturpengarna?

– Det måste jag diskutera med min centergrupp. Vi måste även kolla hur målen uppfylls. Gör de inte det kanske man kan minska. Jag vill trycka på att Näs har fått väldigt mycket utvecklingsmedel från Regionförbundet under de senaste åren och att alla vill att Näs och några till får driftsbidrag.

Det är väl bara att omfördela i så fall?

– Det kan verka enkelt utifrån. Vi vill ha en bred kulturverksamhet och Näs står för en del som är väldigt viktig för vår kulturhistoria och litteratur, men det måste till mer pengar.

Kan det bli aktuellt att omfördela till 2017?

– Vi är nya i det här. Vi måste sätta oss in i verksamheten och landstinget måste ta sitt ansvar för verksamheten. Det är landstingsskatten som finansierar det här och det måste till mer medel.

Tycker du att dagens system är rättvist?

– Vi har gjort så gott vi har kunnat.

Var det svar på frågan?

– Det tycker jag.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt