Annons:

Allt talar för att Helen Nilsson, Ingela Nilsson Nachtweij eller Marie Nicholson blir kommunstyrelsens första kvinnliga ordförande. Foton: Simon Henriksson/Jakob Karlsson/Moderaterna

Nu ser mansdominansen ut att vara över – allt talar för en kvinna

Vimmerby kommun har aldrig någonsin haft en kvinna som ordförande i kommunstyrelsen. I dagens val är alla tre stora partiers toppkandidat kvinna.
– Det är dags för en kvinna nu, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna är historiskt sett Vimmerby kommuns tre största partier. 

Att nästa ordförande i kommunstyrelsen ska komma från något annat parti är också ganska osannolikt.

Det innebär att det med stor sannolikhet blir en kvinna som innehar den viktigaste politiska positionen efter valet – för första gången någonsin. Det handlar om Helen Nilsson (S), Ingela Nilsson Nachtweij (C) eller Marie Nicholson (M).

– Det ligger i tiden. Vi kvinnor tar för oss mer och mer, vi tar plats, läser på och är intresserade av vår utveckling och framtid. Vi tre är ganska ljudliga allihop, men vi låter inte känslorna ta över. Jag tycker att det är roligt att det blir en kvinna, oavsett vem det blir. Samtidigt måste det ändå bygga på sunda idéer och en klok politik. Vi är inte fastlåsta i att det ska vara en kvinna, säger Helen Nilsson (S). 

Ingela Nilsson Nachtweij (C) säger att det är dags för en kvinna.

– Det är snart 100 år sedan kvinnor fick rösträtt och snart borde det vara dags för både ett kvinnligt kommunalråd i Vimmerby och en kvinnlig statsminister i Sverige. Jag tror att manliga strukturer och att kvinnor inte erbjudits eller kandiderat till de ledande positionerna kan vara skäl till det. Ibland har kanske männen suttit i vägen, men jag vill mena att tjugohundratalet kommer att bli mer jämställt framåt. Jämställdhetsarbetet måste snabbas upp, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

"Tycker det är dags"

Moderaternas Marie Nicholson vill inte lägga någon vikt vid könet på nästa ordförande i kommunstyrelsen.

– För mig har det ingen betydelse. Det finns skillnader på män och kvinnor, men när det gäller individer suddas det snabbt ut. Politiker är politiker oavsett kön. Men fortfarande är det så att man reagerar mer på att det är tre kvinnor än tre män, säger hon.

Varför har det aldrig varit en kvinnlig ordförande?

– Det kan jag inte säga, men jag tycker att det är dags. Det finns många duktiga politiker i Vimmerby som är kvinnor, men en anledning är väl att det främst har varit män som varit politiskt aktiva.

Nicholson menar att man i framtiden inte kommer reagera på att det är tre kvinnor som slåss om det ädlaste politiska uppdraget i Vimmerby.

– Det här är övergående. På vår riksdagslista är det fyra män i toppen, men det beror på att ingen kvinna ärligt ville ta en plats i riksdagen. Jag tror att det i framtiden kan bli åt andra hållet, men jag vill att man slutar titta på kön och i stället tittar på vad indivden kan tillföra. Jag är väldigt mycket mot det här med att dela upp män och kvinnor. Jag har blivit vald av män och många män har valt mig för att jag är kvinna.

"Olyckligt för Socialdemokraterna"

Helen Nilsson (S), som varit kommunalråd under den gångna mandatperioden, menar att politiken fortfarande är byggd på manliga strukturer.

– Det bygger på normer, men det har tagit för lång tid. Här i kommunen har vi inom Socialdemokraterna länge strävat efter jämställdhet och det kommer vi fortsätta med.

Nilsson Nachtweij (C) säger att "varje parti får ta ansvar för att kvinnor inte kandiderat till posten tidigare". 

– Själv lyftes jag fram av Centerpartiet som den första kvinnliga kommunfullmäktigeordföranden när Leif Larsson hoppade av den posten. Att Helen Nilsson avstod från att bli ordförande i kommunstyrelsen 2015 är olyckligt för Socialdemokraterna. De borde ha tagit chansen, det hade varit bra för jämställdheten. Nu blev det inte så och då är det bra att det finns en chans för en kvinna som ordförande i kommunstyrelsen nästa mandatperiod.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt