Annons:

Så går det i valet – enligt de tidigare kommunalråden

Micael Glennfalk tror att hans gamla parti, Moderaterna, backar i kommunvalet.

Så går det i valet – enligt de tidigare kommunalråden

Micael Glennfalk var kommunalråd i en och en halv mandatperiod för Moderaterna. Per Åke Svensson var ett kortvarigt kommunalråd för Centerpartiet.
Vi har låtit de båda analysera hur det går i kommunvalet.

Annons:

Micael Glennfalk blev historisk när han fick extremt många personkryss, 1 321 stycken, i valet 2010 och blev den första ordföranden i kommunstyrelsen någonsin som inte var centerpartist. 

Nu har moderaten lämnat politiken – och följer valet hemifrån. 

– Jag tror att det blir en oförändrad majoritet, därför att sossar brukar vara trogna sitt parti. Däremot tappar sannolikt Moderaterna och Centerpartiet kommer öka på grund av skoldebatten. Vi hade ganska mycket röster på landsbygden både 2010 och 2014 trots allt och gick upp till 13 mandat 2010. Vi tappade några 2014 och nu är frågan om de extramandat vi plockat går till Centerpartiet. Jag tror att M-väljare går till KD eller Centerpartiet, säger ex-kommunalrådet Micael Glennfalk.

Men du tror att det blir en oförändrad majoritet?

– Majoriteten har 29 mandat och det är en ganska stark majoritet. Det ska växla om fem, sex mandat och det är jag tveksam till. Växlar M och C tre mandat, så är det fortfarande en stark majoritet för sossarna och Moderaterna. Jag tror inte heller att Socialdemokraterna väljer Centerpartiet som partner. Alliansen blev i princip större än de rödgröna tillsammans i förra valet, men vi var beroende av Sverigedemokraterna och därför gjorde vi en blocköverskridande överenskommelse. Frågan är om man av det skälet gör en blocköverskridande majoritet igen. För annars måste alliansen bli jättestark, Centerpartiet tjänar inte på att Moderaterna tappar.

"Personfrågan har alltid betydelse"

Micael Glennfalk tror att en del socialdemokrater går till vänster. 

– Men det stora spöket är Sverigedemokraterna. Tar de fler mandat talar det för en blocköverskridande majoritet där man stänger ute SD. I Vimmerby har SD inga starka namn.

Tror du inte att det faktum att du är borta påverkar ännu mer?

– Kanske inte ännu mer än de mandat jag tog extra. 

Men du fick många personkryss 2014 också?

– Det fick jag i och för sig och personfrågan har alltid betydelse. Tomas (Peterson, nuvarande kommunalråd) fick 15 kryss mot mig. Det beror mycket på hur pass offentlig man är, jag är en debattglad och offentlig person. Nackdelen för Moderaterna är det lokala kändisskapet. Marie (Nicholson) är ganska nyinflyttad och även Leif (Carlson) som tog många kryss är inte längre kvar. Ingela (Nilsson Nachtweij) har fördelen att hon är kommunikativ och känd, medan jag inte tror mycket på dem som är bakom henne. Går hon till riksdagen är det tveksamt om Centerpartiet klarar det.

"Blir väldigt ovisst"

Per Åke Svensson, som var centerpartiskt kommunalråd en kort period innan valet 2010, tror att hans gamla parti går framåt. 

– Jag tror att sossarna och Moderaterna backar och Centern och Vänstern går framåt. Men det blir väldigt ovisst vilka som ska hänga ihop. Jag tror att Socialdemokraterna inte backar så mycket, det finns många sossar som är stadiga faktiskt, säger Per Åke Svensson.

Vad tror du att det blir för majoritet?

– Jag har ingen åsikt där. Det blir väldigt mycket förhandlingar, tror jag. Blir Moderaterna så små att det inte räcker för sossarna, så måste de hitta på något annat. Kan inte Moderaterna och Centerpartiet samsas blir det också svårt. Jag tror fortfarande att det finns ett visst motstånd, men jag hoppas att man tar ansvar. Vem det blir kan jag dock inte säga.

Hur tycker du att Centerpartiet har skött valrörelsen?

– Man har försökt profilera sig som ett oppositionsparti och jag skulle säga att de har gjort det både bra och dåligt. Det går alltid att göra mer. Jag tror faktiskt att många tittar på Vänsterpartiet, men det är nog främst sossar kanske.

"Kommenterar inte det"

Micael Glennfalk berättar att han röstade på sitt tidigare parti i alla tre val.

– Jag kryssar också. Men vad jag kryssar, säger jag inte.

Per Åke Svensson är inte lika tydlig.

– I något val röstar jag på Centerpartiet, ja. 

I kommunvalet?

– Det kommenterar jag inte.

Dagens Vimmerby har sökt det mångåriga centerpartistiska kommunalrådet Bengt Johansson utan att lyckas.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt