Annons:

Alternativa sparförslaget: 12,8 tjänster bort från grundskolan

Camilla Stridh (S) och Linda Ungsäter (M) presenterade den lila majoritetens sparförslag om skolorna ska bevaras. Foto: Simon Henriksson

Alternativa sparförslaget: 12,8 tjänster bort från grundskolan

Nu har majoriteten bestämt sig för ett alternativt sparförslag till skolnedläggningarna. Om skolorna blir kvar kan 12,8 tjänster försvinna från grundskolan. – Det svider för oss, men vi måste ha en budget i balans, säger Helen Nilsson (S).

Annons:

Om skolorna i Gullringen och Djursdala ska vara kvar kommer majoriteten skära bort 10-12 tjänster från grundskoleverksamheten i Vimmerby kommun. Enligt deras egen beräkning behöver man skära 12,8 tjänster för att komma upp i samma besparing som skolnedläggningen. 

2,09 miljoner ska sparas 2016 och 4,28 miljoner 2017 och framåt. 

– Ska man omsätta det i tjänster så pratar vi tio-tolv. 12,8 om man ska ta alltihop. Men det är verksamheterna som får bestämma, men besparingen kommer att hamna på grundskolan i så fall. Det vore förödande, men jag tycker att det är som att välja mellan pest och kolera. Vi ser inte med lycka på att lägga ner skolor eller ta bort lärartjänster.

Majoriteten hävdar att man tittat på alla verksamheter. 

– Vi har gått igenom alltihop igen. Vi var eniga om att inte ta bort Campus. Att lägga ned ett gymnasieprogram ger inte så stor besparing och de har ett sparbeting på 2,2 miljoner. Skulle vi lägga ned hela gymnasiet hade många kostnader ökat. Vuxenutbildningen är inte heller aktuell, säger Camilla Stridh (S). 

Man är också mycket kritisk till oppositionens agerande i nämnden: 

– Oppositionen höll i sitt budgetförslag. Vi vill ha en bred och bra diskussion och var beredda att titta på oppositionens förslag. Oppositionen hade inga siffror med sig och kunde inte redogöra för hur de hade tänkt. Därför blev det ingen diskussion. Man var inte förberedd. 

Tomas Peterson (M): 

– Det är märkligt när man närmar sig en folkomröstning att de inte har ett resultat. Vi förbereder oss för det värsta, men de är inte ens klara över hur de ska göra. Det är svårt att hantera det då. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt