Annons:

Kommunalrådet om Aleris: ”Det är förskräckligt”

Kommunalrådet Tomas Peterson känner sig lurad. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet om Aleris: ”Det är förskräckligt”

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) är helt klart besviken på Aleris efter dagens negativa besked om Nybble. Vårdjätten fanns inte ens på plats under mötet i Vimmerby.
– Det är förskräckligt egentligen, säger han.

Annons:

I flera år har Vimmerby kommun trotsat en stark folklig opinion och arbetat för att Aleris ska få bygga ett nytt behandlingshem i Nybble. Efter många olika besked under sommaren kom det definitiva negativa beskedet på ett möte med kommuntopparna under förmiddagen. Att Aleris inte längre är intresserat av Nybble meddelades av fastighetsbolaget Vectura.

– Vi trodde att Aleris skulle vara med och det är förskräckligt egentligen, att de inte kan komma hit när de är inbjudna. Nu har de lämnat besked utan motivering. Vi har varit tillmötesgående och det är tråkigt och beklagligt. Många i kommunen har jobbat mycket med det här.

 "Känner sig lite lurad"

Peterson är mycket besviken på Aleris agerande.

– Det är beklagligt att man gör såhär. Vi har haft tillit till att de verkligen vill bygga och det har varit så under lång tid och nu backar man. Vi har tagit mycket strid och man känner sig lite lurad. Samtidigt måste vi acceptera att ett markanvisningsavtal är en indikation och att världen kan förändras.

Hur många timmar har kommunen lagt ned?

– Det är åtskilliga, både vi politiker och tjänstemän har jobbat hårt med det här. Detaljplanen kommer tas fram i alla fall så det är inte bortkastat.

Hur tror de att de stora protesterna påverkat Aleris?

– Det är svårt att bedöma det. Det känns väl som en lättnad för de som bor där. Samtidigt hade det varit bra att få de här arbetstillfällena säkrade i Vimmerby. Jag hoppas att verksamheten kommer finnas kvar.

"Vore mycket negativt"

Aleris har tre verksamheter i Vimmerby och mellan 40-50 anställda.

– Jobben blir inte mer säkra om man inte bygger en fastighet. De lokaler man har i dag är utdömda så man måste agera och göra något. Vi har inget annat alternativ när det gäller tomt, utan då får man söka sig till privata markägare med krav och önskemål så känns det inte lätt. Risken är att man hittar en verksamhetsort som inte är Vimmerby och det vore mycket negativt.

Hur ser du på folkopinionen?

– Det är samma som tidigare: jag har full förståelse för att man har en oro för det, men tycker också att vi har 20-25 års erfarenhet av den här verksamheten och den stör ringa och det är en förskola vägg i vägg med den i dag.  

"Förskola är mest troligt"

Vectura Fastigheter vill behålla markanvisningsavtalet – men kommunen ska nu avgöra om man vill häva det eller inte.

– Vi i Moderaterna har inte bestämt vad vi vill och måste diskutera det nu. Förskola är ett alternativ eftersom vi kommer lämna Skyttehagen och det är det mest troligt. Vectura vill väldigt gärna vill ha kvar markanvisningsavtalet och det ska vi ta ställning till?

Vad vill de göra med fastigheten?

– De vill exploatera den på något annat sätt, men jag vet inga detaljer. Jag har svårt att tro att det skulle vara samma typ av verksamhet.

Dagens Vimmerby har sökt Aleris, talespersonen för protestgruppen, Vectura och blivande kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt