Annons:

Efter 20 år lämnar Lena Kidsten, till höger, posten som ordförande i Kommunal. Foto: Jakob Karlsson/Arkiv

Hon lämnar ordförandeposten efter 20 år: "Varit en stor del av mitt liv"

I nästan 20 år har Lena Kidsten varit ordförande i Kommunal i Vimmerby. Nu lämnar hon ordförandeposten.
– Jag ser med glädje tillbaka på de här åren, säger hon.

Annons:

1996 kom Lena Kidsten av en slump in i Kommunal. När hon jobbade som dagbarnvårdare blev hon tillfrågad och tackade ja till att bli huvudskyddsombud. Därefter blev hon invald i styrelsen och i början av 2000-talet tog hon över som ordförande.

En post hon har haft sedan dess. Men på torsdag lämnar hon ordförandeposten i Kommunal, vilket Vimmerby Tidning var först att rapportera om.

– Det är nästan 20 år som jag har varit ordförande och det har upptagit en stor del av mitt liv. Jag har haft en tanke ganska länge att man ska ge den som kommer in chansen att ha någon att bolla med och kunna ställa frågor till. Därför väljer jag att inte försvinna helt. Ofta kan det bli rätt hastigt, men jag vill att den som väljs får det stödet. Det är ganska stora bitar det handlar om och jag blev själv inkastad i ordförandeuppdraget rätt snabbt. Därför känner jag att jag vill försöka påverka det den här gången, säger Lena Kidsten. 

Hon fyller 64 år om någon vecka och tankarna är att jobba ett par år till.

– Det är bara ordförande jag slutar som, men jag kommer vara kvar och ha andra fackliga uppdrag. Jag tycker också att det finns många väldigt duktiga inom Kommunal i Vimmerby, så det känns helt rätt att sluta. 

Vad känner du när du tittar tillbaka på de här 20 åren?

– När jag tittar i backspegeln så ser jag att jag har fått många nya kompisar och stor kunskap. Jag har haft en stor ödmjukhet inför uppdraget och inför att stötta medlemmarna helt. Jag har utvecklats mycket som person och lärt mig mycket om mig själv. Jag ser tillbaka med stor glädje på de här 20 åren och det har alltid varit roligt att vara fackligt aktiv. Det har verkligen varit en resa. 

"Förändrats precis som samhället"

Hon beskriver de gånger medlemmarna har kunnat hjälpas som topparna under uppdraget.

– När man har hjälpt medlemmar med frågor om anställningar eller löner och det har blivit rätt, då har det känts bra. Man har inte kunnat hjälpa alla, men när man har kunnat stötta medlemmarna så att de får det bättre, då har det verkligen varit roligt. 

Är det mycket som förändrats under de här åren?

– Kommunal har förändrats precis som samhället. I början av 2000-talet jobbade man på ett sätt. I dag jobbar man mer tillsammans, känner jag. Man börjar i rätt led när man försöker lösa det och ledarskapet inom Kommunal har också förändrats. Man kan påverka mer och också mer delaktig i dag än för 20 år sedan, då var det mer toppstyrt. Stressen och nedskärningarna har också påverkat mycket.

Men facket tappar också medlemmar. Kommunal har, som mest, varit runt 1 100 medlemmar. Nu är det knappt 900. Ändå är Lena Kidsten hoppfull.

– I Vimmerby känner jag att intresset är på uppgång. Det finns mycket engagemang hos medlemmarna och vi är ute mycket på arbetsplatserna. Det är många som vill diskutera och vi har aldrig varit så många på ett årsmöte som vi blir på torsdag. Vi siktar också på att ha betydligt fler medlemsutbildningar i år, det är en förmån för medlemmarna. Förra året hade vi fyra och i år siktar vi på tio. Det är mycket som är positivt. 

"Ska aldrig säga aldrig"

Lena Kidsten tror alltid att hon kommer vara engagerad. 

– Jag kommer jobba vidare ett par år till med förhandlingar, arbetsmarknadsfrågor och löner. Sedan får jag väl engagera mig i andra föreningar kanske, det finns alltid någon förening som behöver få in folk.

Kan det bli aktuellt att engagera sig politiskt?

– Man ska aldrig säga aldrig, men inte som jag känner just nu. Kanske när jag blivit pensionär. Jag bestämde mig för att inte vara politiskt aktiv när jag blev ordförande. Jag ville driva de fackliga frågorna helt.  

Under torsdagens årsmöte ska en ny ordförande väljas och det finns två kandidater som står till medlemmarnas förfogande.

– Vi har övernomineringar till samtliga val och det är första gången. Det visar att det finns ett stort engagemang bland medlemmarna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt