Annons:

M-topparna avfärdar Blombergs förslag

Tomas Peterson (M) gillar inte partikamratens förslag. Foto: Simon Henriksson

M-topparna avfärdar Blombergs förslag

Moderaten Johan Blomberg vill rädda Brännebro skola, men lägga ned Djursdala skola. Ett förslag som majoriteten med all sannolikhet inte kommer att lyssna till. – Vi har tagit beslut att lägga ned och står fast vid det, säger Moderaternas gruppledare Marie Nicholson.

Annons:

Moderaterna har haft svårt att få alla förtroendevalda att ställa sig bakom den lila majoritetens beslut att avveckla skolorna i Gullringen och Djursdala och förskolan i Pelarne. I fullmäktige röstade Morgan Esping (M), som sedermera tog timeout, på oppositionens budget och Magnus Gustafsson (M) har hela tiden gått emot partiets linje. 

I en intervju med Dagens Vimmerby kom moderaten Johan Blomberg med ett nytt utspel, med en dryg vecka kvar till folkomröstningen. Han vill bevara Brännebro skola, men stänga Djursdala skola. Dessutom vill han bussa elever från Astrid Lindgrens skola till Gullringen, då han anser att Gullringen är den kransort med mest potential. 

Moderata toppduon Marie Nicholson och Tomas Peterson ser inte förslaget som intressant. 

– Nej, det är det inte. Vi har tagit beslut att lägga ned Brännebro skola och det står vi fast vid, säger Marie Nicholson (M). 

Kommer ni att lyssna på förslaget?

– Vi lyssnar på alla förslag, men han har inte dragit det här för gruppen. Johan Blomberg bor i Gullringen och har haft det tufft under den här processen och känner en stor lokalpatriotism. 

"Bra för ekonomin"

Det är bra att det är trångt på Astrid Lindgrens skola, menar Moderaternas gruppledare. 

– Vi vill lägga ner skolan i Gullringen och det är inte brist på utrymme i Vimmerby. I början av 2000-talet var det 100 fler barn på AL-skolan än vad det är nu. Det är bra för ekonomin att ha det lite trångt på skolan, då används den mer effektivt. 

Att bussa ut barn till kransorterna är fortfarande inget alternativ. 

– Vi har ett fritt skolval och i tio år har föräldrar haft möjlighet att ha sina barn i Gullringen, Djursdala och Pelarne. Men vi kan inte tvinga dem när det finns en skola på nära håll, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

Då säger kransortens föräldrar att ni tvingar deras barn?

– Vi avvecklar en skola, då finns det inget alternativ. Det är skillnad.

Splittring inom M

Moderaterna ser inget problem med att deras parti är splittrat i skolfrågan och tror inte att det påverkar dem negativt.

– Jag tror snarare att det är tvärtom. Det visar att man får driva sin egen uppfattning i vårt parti och att man inte slaviskt behöver följa partitoppens linje. 

Varför är Moderaterna mer splittrat än Socialdemokraterna?

– Vi har högre i tak och en friare debatt. Vi är mer spridda var vi bor och har våra sympatier. Det finns en uttalad policy hos oss att man har rätt till en avvikande mening. Jag tycker att det är viktigt att man får ha det. Vi kan verka splittrade, men det är bara demokratiskt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt