Annons:

Jakobsson: "Tråkigaste som kan hända att AL-skolan rivs"

Det tråkigaste som kan hända i Vimmerby är att Astrid Lindgrens skola rivs. Det menar SD-politikern Anneli Jakobsson.
– Familjen har sagt ja till en ny skola med det namnet, lugnar Tomas Peterson (M).

Annons:

I en interpellation ställd till barn- och utbildningsnämndens ordförande Lis Astrid Andersson (S) hade Anneli Jakobsson (SD) en del frågor kring en eventuellt ny skola i Vimmerby.

– Det är inte vi som har sagt att det är aktuellt, det är verksamheten som har önskat det. Vi är trångbodda, saknar rum och kan inte beskriva verksamheten med den kvalitet vi vill. Det vi ska se till är att ramar och resurser finns, förvaltningen, verksamheten och samhällsbyggnad får titta på det andra. Det finns många olika alternativ och samhällsbyggnad ska titta på kostnader och återkomma, svarade Lis Astrid Andersson (S).

Jakobsson ville också veta om skatten behövde höjas rejält för att bygga en ny skola. 

– Det är en fråga för den nya majoriteten, svarade Andersson.

"Helt annan dynamik"

SD-politikern förklarade sedan att hon tycker att en rivning av AL-skolan vore det tråkigaste som kan hända i Vimmerby kommun. Men då begärde avgående kommunalrådet Tomas Peterson (M) ordet.

– Ska vi lämna byggnaden är vårt förstaalternativ att sälja den. Det skulle kunna bli äldreboende eller annat. Men i sådana fall handlar det om att flytta AL-skolan. Familjen har sagt ja till en ny skola med det namnet, sa han och lugnade Anneli Jakobssons oro.

Att renovera skolan som bär den älskade författarinnans namn skulle kosta mellan 50 och 60 miljoner kronor.

– Det vi diskuterar är om det är lämpligt att renovera en gammal skola. Vi behöver egentligen en helt annan dynamik, men det är stora och omfattande utredningar kring det här.

"Behöver ta hänsyn"

Blivande kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) ville lägga in ytterligare en parameter i diskussionen om AL-skolans framtid.

– Högstadiedelen, som byggdes i början av 1990-talet, är ganska nytt. Vi behöver ta hänsyn till att en del inte är mer än 25 år gammal. Sedan är frågan vad för sorts verksamhet som kan inrymmas i AL-skolan, säger hon.

Lis Astrid Andersson (S), som snart är före detta ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att det fortfarande finns en mängd olika möjligheter.

– Att renovera delar av AL är en. Det skulle gå att ha låg- och mellan på både Vimarskolan och AL-skolan. Som det är i dag finns det knappt någon skolgård. Vi ser gärna att man river Tallen, tar bort paviljonger och får en större skolgård och bra utemiljö. Vi har inte kommit så långt i processen än.

Ett beslut om att bygga en ny högstadieskola är taget i barn- och utbildningsnämnden, men ska slutligen tas i kommunfullmäktige.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt