Annons:

Kommunen skapar ny tjänst – för att jobba med mötesplatserna

Kommunen skapar nu en tjänst för att arbeta med mötesplatserna. Foto: Simon Henriksson/Arkiv

Kommunen skapar ny tjänst – för att jobba med mötesplatserna

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ville se en heltidstjänst. Centerpartiet och Moderaterna tyckte att det räckte med en halvtidstjänst.
Den nya majoriteten fick som de ville – och nu skapas en halvtidstjänst för att jobba med kommunens mötesplatser.

Annons:

– Det handlar om att vi har fått en del pengar över från ett avslutat starta eget-projekt för nyanlända. Vi kan använda det till vad vi önskar och det fanns ett förslag att använda dem till att anställa en person som driver utvecklingen av nya mötesplatser och befintliga mötesplatser framåt, säger Helen Nilsson (S).

Förslaget var att anslå 540 000 kronor av de 600 000 kronor som fanns kvar från projektet till en ny tjänst. Men Vimmerbyalliansen ser inte behovet av en heltidstjänst och föreslog halva summan till en halvtidstjänst. Det blev votering i kommunstyrelsen. Voteringen vanns av Vimmerbyalliansen, vilket innebär att en halvtidstjänst skapas.

– Då räcker pengarna för 2018 och 2019 och så får vi ta upp det till budget igen för 2020, säger Tomas Peterson (M). 

"Bättre att smyga igång"

Samtliga partier i kommunstyrelsen anser att det är en viktig satsning.

– Det finns flera andra intressanta saker att göra för den sociala utvecklingen, men det känns som en bra satsning. Dock handlar det ju om expansion och det finns ingen tydlig finansiering för 2020. Då tycker vi att det blir lite för kort tid för att bygga upp en hel tjänst. Då är det bättre att smyga igång under 2019, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

En ny mötesplats är på gång i Storebro. Sedan tidigare finns flera mötesplatser, däribland Mötesplats Bullerbyn.

– Det finns många olika insatser vi behöver göra, men det här är en långsiktig investering som i slutändan handlar om att växla försörjningsstöd till egen försörjning. Mötesplatserna är ett bra forum för att möta behovet av extratjänster, säger Helen Nilsson. 

Ser synnergieffekter

Utvecklingsavdelningen ser också synnergieffekter av att starta en mötesplats i Storebro.

"Eftersom vi har erfarenheter från Mötesplats Bullerbyn kan vi förvänta oss en rad positiva synergieffekter av att öppna Mötesplats Storebro. Förutom mer öppet på biblioteket kan vi erbjuda en lokal och goda övriga förutsättningar till Allas Vimmerbys utvecklingsgrupp i Storebro, samordning av resurser till föreningslivet, rastvakter och andra samarbetsvinster tillsammans med skolan, samordningsvinster för myndighetskontakter, möjligheter för studiecirklar och gruppverksamheter, flera nya arbetstillfällen med mera. Som jämförelse besöks Mötesplats Bullerbyn varje vecka av ca 160 personer varav ca 120 är barn. Genom Mötesplats Storebro kommer vi att kunna erbjuda en strukturerad fritidssysselsättning för många av ortens barn och unga", skriver man i en tjänsteskrivelse.

Dock betonas det att det finns en fara i att migrationspengarna tar slut under 2019. 

"Det finns en fara i att bygga upp fler mötesplatser med behov av stöd som vi inte kan leva upp till när pengarna till tjänsten som mötesplatsutvecklare upphör!", skriver man. 

Därför vill man att det ska finnas beslut som ger förutsättningar för att arbeta vidare med konceptet mötesplatser.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt