Annons:

John ska utveckla mötesplatserna – fick nya tjänsten:

Mirja Holgersson, Anders Degerman, Lotta Törnered och Anton Palmér står bakom John Karlsson. Foto: Simon Henriksson

John ska utveckla mötesplatserna – fick nya tjänsten: "Finns en positiv anda"

Kommunens mötesplatser ska utvecklas ytterligare. Därför anställs John Karlsson som mötesplatsutvecklare. Det ger honom ett övergripande ansvar för verksamheten.
– Mötesplatser är otroligt viktiga för att skapa hälsa på lika villkor, säger han.

Annons:

2014 startade Mötesplats Bullerbyn i Vimmerby. Det var den allra första och sedan dess har ytterligare tre tillkommit. Det handlar om Focushuset, Fabriken och Ceos, som även dem fungerar som mötesplatser. 

– Mötesplatserna är precis vad det låter som. Det är en plats där möten mellan människor, föreningar och andra civila aktörer kan ske. Syftet mer konkret är att inkludera alla Vimmerbybor oavsett var någonstans i kommunen man bor och att stärka medborgardialogen, så alla kan känna sig inkluderade. Vi tror att det kan ge synnergieffekter och öka det sociala kapitalet. Vi tror att det här är nytänk, men att det kan skapa ännu mer nytänk och bli en effektiv väg till utbildning, att fler kommer i anställning, att gemenskapen ökas och att samhällen blir tryggare, säger folkhälsosamordnaren Anders Degerman.

Inom kort firar Mötesplats Bullerbyn fem år. Satsningen har blivit en succé och varje har man 150 till 160 besökare. På årsbasis har mötesplatsen cirka 9 000 besökare. 

Nästan samtliga som fått jobb genom projektet har också kunnat gå vidare i arbetslivet. Det handlar om 20 personer som fått anställning i ett år via Arbetsmarknadsenheten och av dem har en övervägande majoritet gått vidare till ett nytt jobb eller utbildning efteråt.

– Det har varit en viktig språngbräda till nästa jobb och för personernas utveckling, säger Lotta Törnered.

"Jättestor arbetsuppgift"

Nu ska verksamheten med mötesplatser ta ännu steg. Det ska ske genom att en samordnare anställs på halvtid i tio månader. Det är hemvändaren John Karlsson som fått jobbet.

– Det är en jättestor arbetsuppgift och även om vi många som på olika sätt är delaktiga och arbetar med det här, så känner vi att det behövs någon som håller ihop arbetet och jobbar övergripande med alla våra mötesplatser. Vi har stora visionära mål och ser stora möjligheter med det här, så det är en jättesatsning, säger Anders Degerman.

– Vi vet hur konceptet fungerar och har sett att det är framgångsrikt även om varje mötesplats är unik. Men man måste ha tålamod, att bygga upp en mötesplats är ingen quick fix, säger Lotta Törnered. 

Mycket erfarenhet

John Karlsson, som är uppvuxen på landsbygden i kommunen, tillträdde tjänsten för tre veckor sedan.

– I början handlar det främst om att lära känna mötesplatserna och framför allt att lära känna Bullerbyn. Det jag känner är väldigt positivt är den stora uppslutningen kring det här, det finns en positiv anda i projektet. Det är många ansikten och många involverade, så det krävs mycket av mig för att hålla ihop det, säger John Karlsson.

I ryggsäcken har John Karlsson bland annat en masterexamen i folkhälsa och en kurs i mänskliga rättigheter från Lund och Malmö. Han har tidigare jobbat inom både kostenheten och äldreomsorgen i Vimmerby kommun. Dessutom har han jobbat i Sydafrika.

– Jag kommer själv från landsbygden och känner till hur det är att bo och växa upp på landsbygden. Därför vill jag gärna jobba för att möta upp mötesplatserna i alla tätorter. Jag har erfarenhet av samordning sedan tidigare och ser hur viktigt det är med medborgardialog och socialt kapital. Det är otroligt viktigt skapa hälsa på lika villkor exempelvis eller en meningsfull fritid för alla som lever och verkar. Jag ser mötesplatser som ett bra sätt att uppfylla de här bitarna, säger John Karlsson.

Nu hoppas man kunna få igång två nya mötesplatser under året.

– Det finns ett stort intresse och därmed också ett stort behov, säger Anders Degerman.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt