Annons:

46 lärare har slutat i kommunen – på två år

20 lärare har avslutat sin anställning på AL-skolan under de två senaste åren. Foto: Vimmerby kommun

46 lärare har slutat i kommunen – på två år

Vimmerby kommun har drygt 180 lärare anställda. På bara två har har 46 lärare lämnat sin tjänst i Vimmerby kommun. Överlägset flest som slutat har Astrid Lindgrens skola med 20 stycken. – Det var fler än jag trodde, säger områdeschefen Tomas Svensson.

Annons:

Vimmerby kommun har 182 månadsanställda lärare. Flest finns på de tre stora skolorna i Vimmerby stad: gymnasiet har 49, Vimarskolan 47 och AL-skolan 45.

Dagens Vimmerby har begärt ut siffror på hur många lärare som avslutat sin anställning under 2014 och 2015. Totalt rör det sig om 55 lärare som slutat, men nio av dem har gått i pension. De 46 andra har lämnat sin tjänst av andra skäl.

Överlägset flest lärare som har slutat har Astrid Lindgrens skola. Under den senaste veckan berättade Dagens Vimmerby om den krisartade situationen för högstadiets lärare med en mycket tung arbetsbelastning. Lärarnas Riksförbund har slagit larm till förvaltningen genom en skrivelse.

”Bekymrad”

På två år har 20 lärare försvunnit från AL-skolan. Det motsvarar nästan halva lärarstyrkan.

– Jag är bekymrad över att det är så många som har slutat, definitivt. Flest har slutat på högstadiet, en del byter för att höja sin lön men många byter också till en helt annan verksamhet. Vissa kan också ha bytt inom kommunen och det är en helt annan rörlighet i dag, säger Tomas Svensson.

Vad kan ni göra för att behålla lärarna?

– Det handlar om att skapa en attraktiv arbetsplats. Många är inne på det här med arbetsbelastning och det gäller att hitta en fördelning av uppgifterna. Jag tror att man kan titta på det. Sedan kanske andra kan utföra lite av lärarnas administrativa uppgifter.

”Attraktiv kommun”

Ett antal tjänster har AL-skolan behövt fylla med obehöriga lärare.

– Vi har några som inte är behöriga, men jag har inte den siffran. Men vi har inga vakanser, utan vi måste fylla alla tjänster.

Det har naturligtvis även tillkommit lärare till kommunen under de här åren och vissa kan ha bytt tjänst inom kommunen. Men att rekrytera lärare har blivit mycket svårare.

– På AL-skolan 1996 hade man kanske fem behöriga sökande för varje tjänst. I dag är det en eller noll. Det är färre som utbildar sig, statusen är lägre och arbetsbelastningen har ökat.

Hur hanterar man det?

– Genom att visa att Vimmerby är en attraktiv kommun, men det kommer vara tufft framöver. 

På Vimarskolan har tolv lärare slutat och på gymnasiet tio. Fyra i listan är Vimmerby Lärcenter. I somras skrev Dagens Vimmerby om arbetsmiljöproblemen på Lärcenter och sex lärare har slutat under 2014 och 2015. I dag har Lärcenter tio fast anställda lärare.

Ingen lärare har slutat på de nedläggningshotade skolorna i Gullringen och Djursdala. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt