Annons:

V vill underlätta för äldre – vill införa ny service

Vänsterpartiets Lars Johansson vill att kommunen inför en ny service. Foto: Simon Henriksson

V vill underlätta för äldre – vill införa ny service

Vänsterpartiets Lars Johansson vill införa en ny service för alla personer över 65 år. V vill att kommunen aktivt tar kontakt med alla personer över 65 år och informerar om möjligheterna till extra inkomster.

Annons:

Det skriver man i en motion som i dag lämnas in till kommunen. Bakgrunden är dels att många pensionärer lever under knappa ekonomiska villkor och dels att många inte känner till vilka möjligheter som finns till olika bidrag och andra ersättningar.

”En ensamstående pensionär över 65 år med en inkomst efter skatt lägre än 15 000 har goda möjligheter att erhålla extra inkomster enligt pensionsmyndigheten.se. Även sammanboende kan söka. Att finna vägar att hjälpa äldre att söka dessa extra inkomster skulle vara en välgärning. Då vi vet att små ekonomiska ramar ofta för med sig oro, ångest, social isolering och fysisk och psykisk ohälsa”, skriver V i motionen.

 Tror att satsningen finansierar sig själv

Partiet tror även att kommunen skulle tjäna på att införa tjänsten.

”Med högre inkomster hos den enskilde innebär det att kommunen får större möjligheter att finna täckning för sina kostnader. Därför skulle en kommunal service att hjälpa äldre söka bostadstillägg med stor sannolikhet finansiera sig själv, samtidigt som det ger fler äldre en tryggare ålderdom.”

Enligt Lars Johansson, som står bakom motionen, har många med en inkomst på under 15 000 efter skatt goda möjligheter att erhålla extra inkomster.

Motionen avslutas med följande förslag:

  • Vimmerby kommun inför en service där man aktivt tar kontakt med alla personer, 65 +, boende i kommunen och informerar om möjligheterna till extra inkomster och erbjuder hjälp med att ansöka om dem.
  • alla personer följs upp minst vart tredje år då ny ansökan ska lämnas in eller för att uppdatera eventuella ändrade förhållanden som kan påverka möjligheterna att få ansökan beviljad.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt