Annons:

INN: ”Inte reflekterat över att majoriteten kunde ha avgått”

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) hoppas på ett bättre politiskt klimat framöver. Foto: Linus Johansson

INN: ”Inte reflekterat över att majoriteten kunde ha avgått”

Majoritetens beslut är förstås ingenting annat än en stor seger för hela oppositionen. Ingela Nilsson Nachtweij hoppas nu på ett bättre klimat i Vimmerbypolitiken framöver. – Det är väldigt många som är trötta på konfrontationspolitiken, säger hon.

Annons:

Ända sedan den 31 mars har Ingela Nilsson Nachtweij och Centerpartiet kämpat hårt för att rädda de nedläggningshotade skolorna och förskolorna. I går kom man till slut fram till målet efter majoritetens besked att rädda enheterna.

– Vi har styrelsemöte och det blev en stor applåd när det här beskedet kom. Det är väldigt lättande och jag hoppas verkligen att vi nu kan styra det här åt önskat håll.  

Majoriteten har nu bjudit in oppositionen till samtal om de nödvändiga besparingar som kommunen kommer behöva genomföra så snabbt som möjligt.

– Vi inbjuds nu att hjälpa till och det är vi alla eniga om att vi ska bejaka. Nu har vi en oerhört stor möjlighet att bygga ett bättre politiskt klimat. Det är väldigt många som är trötta på konfrontationspolitiken.

Vad har förändrats?

– Det har pågått en förändring sedan Tomas Peterson tillträdde som kommunalråd. Han har en demokratisk politisk hållning som bygger på hur Vimmerby har jobbat tidigare. Han öppnar upp för samarbete och inför nu ett arbetsutskott i kommunstyrelsen. Folkomröstningen har har stört den processen, men med det här valresultatet och beslutet öppnar det möjligheterna för att vi ska nå konsensus.

Varför har det varit så mycket konflikter i Vimmerbypolitiken?

– Man slängde ned ett av de tre stora partierna och satte oss på avbytarbänken samtidigt som man tog fram ett förslag om att lägga ned fyra skolor och två förskolor. Det kunde varken vi eller folket acceptera.  

”Har inte mycket tid”

Redan på dagens extrainsatta kommunstyrelse väntas diskussioner om kommande besparingar att inledas.

– Vi har jättemånga besparingar som måste göras och vi har inte så mycket tid. Vi behöver nå snabba överenskommelser och jag hoppas att de samtalen börjar redan idag. Jag vill se ett framtidsfokuserat arbete för hela kommunens bästa och det är vad alla politiker vill. Jag hoppas att majoriteten kommer att ta våra förslag på ett större allvar nu.

Hur anser du att fem miljoner ska sparas för 2016?

– Vi har några förslag som kan genomföras omgående, men jag vill ta dem med majoriteten först. Vi behöver göra stora omtag, men jag ser inte att skattehöjning är lösningen i det här skedet.

”Inte reflekterat”

Ingela Nilsson Nachtweij blev inte förvånad över majoritetens beslut.

– Jag var orolig när man hörde resonemang om att man inte skulle lyssna, men när man tänkte på vilka konsekvenser det skulle bli så var det det här scenariot som var det rimliga.

Hade du hoppats på att de skulle avgå?

– Det har jag inte ens reflekterat över. Det blir bra nu när vi får bredare samarbete. Folkomröstningen handlade om skolor, inte om majoriteten skulle avgå eller inte. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt