Annons:

INN: ”Majoriteten har lyssnat på oss”

Oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij är nöjd med ändringen av budgeten. Foto: Simon Henriksson

INN: ”Majoriteten har lyssnat på oss”

För att täcka upp för de räddade skolorna behövde Vimmerbys politiker hitta 6,8 miljoner i besparingar 2016. I stället blev det fem miljoner i påslag för socialnämnden. – Det är synd att majoriteten låste fast sig vid skolnedläggningarna så länge, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Ända sedan beslutet att rädda skolorna i slutet av februari har kommunstyrelsen jobbat för att hitta besparingar för 2016. Enligt ekonomichefen Mattias Karlsson behövde politikerna hitta 6,8 miljoner i besparingar för att täcka upp för de räddade skolorna.

I tisdags fastställdes 2016 års budget en gång för alla – utan att kommunstyrelsen hittat en enda ytterligare besparing. I stället får socialnämnden fem miljoner kronor extra. Pengarna tas från ett förväntat utökat skatteunderlag.

– Jag tycker att det har blivit lite tokigt, för det låg en hel del annat i de 6,8 miljoner som räknades fram för skolorna. Nu har vi landat i det här förslaget och skickar med förslag in i processen för budgetramarna 2017, säger oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Dyster prognos

På samma kommunstyrelsesammanträde presenterades en första prognos för Vimmerbys ekonomi 2016 – och den ser allt annat än munter ut. Den negativa budgetavvikelsen ligger på 9,6 miljoner, vilket innebär att Vimmerby kommun spås göra ett överskott på högst måttliga 471 000 kronor.

Däremot finns cirka 20 miljoner kvar av de flyktingpengar kommunen tilldelades av staten från i fjol. De är inte inräknade i prognosen och beslut för hur de ska användas har ännu inte fattats.

– Jag tycker att vi har hittat bra beslut tillsammans och det hedrar majoriteten att de har lyssnat på våra förslag. Vi har tagit bort förskoleteamet och arbetet med effektivare IT-verksamhet har påbörjats. Det är viktigt att lyfta fram det som har gjorts.

”Större underskott än de behövt”

Socialnämnden prognos pekar på ett underskott på nio miljoner kronor, men får nu alltså fem miljoner extra. Värre är det för barn- och utbildningsnämnden som går mot ett underskott på 8,3 miljoner – men som inte tilldelas extra medel. BUN har redan fattat ett besparingspaket som väntas ge cirka två miljoner kronor under 2016.

– De här 6,8 miljonerna låg inte enbart på BUN och nämnden har redan gjort en del saker. Jag tycker att det är viktigt att notera vilka utökade kostnader man har för flyktingverksamheten och att flyktingpengarna används till det. BUN har valt att inte äska pengar från flyktingmiljonerna, men vi ser att personalkostnaderna ökar med tanke på flyktingsituationen. Jag tycker att de gjorde ett större underskott än vad de hade behövt förra året.  

Hur ska de lyckas hålla sin budget?

– De ska förhålla sig till den budgetram som vi har satt och givetvis ska KS med sin uppsiktsplikt göra så att BUN anstränger sig för att hålla budget. En stor del är kopplat till att nämnden måste äska pengar för flyktingarna i stället för att behöva skära ned på de verksamheter som vi har i balans.

”Olyckligt”

I stället för att genomföra besparingar nu tas förslagen med i budgetprocessen för 2017.

– Det är olyckligt att vi tappat ett år på att S och M låste fast sig vid skolnedläggningen. Man borde ha upptäckt var den frågan lutade åt mycket tidigare och tittat på andra besparingar mycket tidigare.

Men det har gått två och en halv månad sedan skolorna räddades och ni har ändå inte hittat några besparingar gemensamt?

– Vi ser att det finns en annan ekonomi med tanke på de tillskjutna medlen från staten. Det betyder inte att vi inte ska anstränga oss för att spara. Nästa process blir för 2017 och vi måste arbeta ännu mer för att hitta prioriterade besparingar och satsningar.

Är krisläget i kommunens ekonomi över?

– Det är ett bekymmersamt läge eftersom vi ligger för högt i drift och har en hög låneskuld. Vi behöver kavla upp ärmarna för att komma i balans och det finns goda möjligheter att hitta besparingar som vi kommit överens om och kan verkställa i enighet.

Varför har ni inte hittat dem redan nu?

– Det är ett arbete som pågår. IT-besparingarna är ett sätt. Där är det viktigt att Vimmerby kommun blir en bättre beställare av IT. VI har också fått med samlad skoldag, men det tar lite tid.

Är du nöjd med det här beslutet?

– Jag tycker att det är bra att vi kommit överens om en budget för 2016 och att vi har ett bra klimat. Det är viktigt att vi jobbar jättehårt den kommande månaden för att hitta bra ramar 2017.

Är 2016 ett förlorat år?

– Det var olyckligt att majoriteten såg skolnedläggningar som den enda lösningen. Man kunde ha tittat på andra förslag tidigare. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt