Annons:

Oppositionsrådet reagerar starkt:

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) reagerar starkt. Foto: Simon Henriksson

Oppositionsrådet reagerar starkt: "Förstår inte sin roll"

Hanteringen av ärendet med räddningschefstjänsten får massiv kritik av Lars Johansson (V). Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) menar att oppositionsrådet Helen Nilsson borde informera övriga oppositionspartier.
– Vad är det jag ska informera om? Jag vet inte mer än att han har sagt upp sig, säger hon.

Annons:

Räddningschefen Stefan Larsson har sagt upp sig och slutar sin tjänst i mitten av april. Kommunen har hittat en tillfällig lösning och det är att tjänsten köps in från Västerviks kommun under en övergångsperiod.

Beslutet togs på kommunstyrelsens sammanträde i tisdags – och vänsterpartisten Lars Johansson riktade skarp kritik mot ärendets hantering. 

Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) menar att det inte var förberett att ta det här beslutet, men att den bedömningen gjordes under ärendets gång. Ärendet har skötts diskret och därför blev politiken inte inblandad förrän i tisdags.

– Vi gjorde en bedömning under ärendet och jag ställde en fråga till kommunstyrelsen och då var kommunstyrelsen enig om det. Det är viktigt för personalen och medborgarna att få veta vad kommunen har för plan efter den 16 april. Det här blev ett bra förslag eftersom vi kan titta närmare på den profilen på den person som ska leda kris-, säkerhets- och räddningsfrågor, säger hon.

Nilsson Nachtweij säger också att det enligt henne är upp till Socialdemokraterna som största oppositionsparti att informera de andra oppositionspartierna.

– Det reagerar jag starkt på naturligtvis. Jag sitter inte i majoritet nu och det här har pågått i två månader med henne i majoritet. Jag kan inte informera om saker jag inte är involverad i. Det är majoritetens sak att informera om saker som är viktiga för kommunen. Man har talat om för mig att det som sägs på arbetsutskottet stannar där tills besluten tas i kommunstyrelsen. Då undrar jag vad jag ska informera om? Jag kan inte ens informera min egen grupp om de här sakerna. Jag vet inte mer än att han har sagt upp sig, det är vad jag vet. Hon får faktiskt ta sitt ansvar som kommunstyrelsens ordförande och informera om det som hon tycker är viktigt för oss andra, säger oppositionsrådet Helen Nilsson (S).

"Förstår inte sin roll"

Ex-kommunalrådet menar att det är en betydande skillnad den här mandatperioden när samtliga partier är representerat i kommunstyrelsen och de olika nämnderna. 

– Nu får alla politiska grupper samma information som vi ska ta ställning till under KS-mötena. Det vet Ingela. Så var det inte under den förra mandatperioden. 

Kunde du ha informerat de andra oppositionspartierna på något sätt?

– Det som fanns från arbetsutskottet ska ju inte jag gå ut och prata om. Jag vet inte vad hon är ute efter, men hon förstår inte sin roll just nu känner jag. 

Helen Nilsson har pratat med oppositionen om att sitta ned och diskutera kring frågor hon kallar "krångliga", säger hon.

– Behöver vi göra det kommer vi naturligtvis göra det. Det finns inget motsatsförhållande. Vi kan ha en samsyn där och jag har inget som helst problem att prata med Sverigedemokraterna heller. Men att kalla till informationsmöten där jag inte har mer information att ge kan jag inte göra. Det kan endast majoriteten göra eftersom alla oppositionspartier får samma information. Att jag sitter med på KSAU är för att de vill höra lite från min synvinkel och att jag kan komma med lite inslag. Det är därför vi har en opposition i KSAU. 

"Säger inte att det är fel"

Helen Nilsson menar att det inte är mer tillgängligt för oppositionen nu.

– Jag sitter som ensam för oppositionen i KSAU. Förra mandatperioden hade Centerpartiet två stycken i KSAU. Det är inte mer tillgängligt nu än tidigare och det har vi varit med att ta fram, så jag säger inte att det är fel. Men jag kan inte ta på mig mer än vad de gjorde i den förra oppositionen.

Har du sagt att du inte tänkera informera den övriga oppositionen i din roll som oppositionsråd?

– Hon tycker att jag ska vara oppositionsråd och informera de andra partierna om saker som händer. Om saker händer som de inte vet, då kommer jag naturligtvis informera om det. Men förra mandatperioden när inte alla satt med i KS eller nämnderna var man tvungen att föra en oppositionspolitik och då gjorde de det. Men vi har inte den rollen eftersom alla är representerade och får samma information. Det jag kan påverka är det vi tar upp i KSAU, men där tas ju inga beslut. 

Håller du med om att den nya majoriteten har öppnat upp och inkluderat mer än den föregående majoriteten?

– Nej. Den bedömningen kan inte göras efter två månader, men hittills har det inte varit någon öppen dialog.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt