Annons:

Så ser kommunalrådet på skarpa kritiken:

Ingela Nilsson Nachtweij (C) menar att det här ärendet var tvunget att skötas diskret. Foto: Jakob Karlsson

Så ser kommunalrådet på skarpa kritiken: "Har skötts diskret"

Vimmerby kommun kommer köpa in tjänsten som räddningschef från Västerviks kommun tillfälligt. Vänsterpartiets Lars Johansson menar att ärendets hantering är det värsta han upplevt i kommunstyrelsen.
– Politiken har inte blivit inblandad eftersom det har skötts diskret, säger kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

På tisdagens sammanträde med kommunstyrelsen togs beslut om att köpa in tjänsten som räddningschef från Västerviks kommun tillfälligt. Det beror på att nuvarande räddningschefen, Stefan Larsson, har sagt upp sig.

Hur ärendet hanterats får massiv kritik från vänsterpartisten Lars Johansson, som kallar det för "en total katastrof". Han riktar också kritik mot Centerpartiet och Kristdemokraterna, som han menar hade ett högt tonläge innan de kom till makten.

– Det här ärendet har beretts av tjänstemannaorganisationen och de har skött det väldigt diskret eftersom det har varit en chefsfråga. Det är viktigt för personalen att man hanterar det här professionellt och därför har politiken inte blivit inblandad förrän i tisdags egentligen, säger kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) och fortsätter:

– Det var inte förberett att ta ett sådant beslut, men den föredragning vi fick föranledde att vi gav ett uppdrag åt Carolina Leijonram att titta på den här samverkansmöjligheten med Västerviks kommun. Vi gjorde en bedömning under ärendet och jag ställde en fråga till kommunstyrelsen och då var kommunstyrelsen enig om det. Det är viktigt för personalen och medborgarna att få veta vad kommunen har för plan efter den 16 april. Det här blev ett bra förslag eftersom vi kan titta närmare på den profilen på den person som ska leda kris-, säkerhets- och räddningsfrågor.

Men Lars Johansson menar att det inte fanns något annat alternativ för dem än att säga ja när det kom på sittande möte?

– Det handlar om att vi behöver rådrum och den här lösningen är bra för den ger oss rådrum. Vi anställer inte, det här är en tillfällig lösning tills vi har utrett vilken profil vi ska ha på den kommande chefen.

"Blev lite kort varsel"

Kommunalrådet säger så här om att Lars Johansson kallar det "för det värsta han har varit med om i kommunstyrelsen":

– Oj, då. Det var illa, men det finns en bakgrund och ett sammanhang. Det var olyckligt att han upplevde det så. 

Han menar att ni stod på samma sida under den förra mandatperioden och kritiserade att ni inte fick någon insyn. Har du förståelse för det?

– Nej, vi öppnar upp och inkluderar oppositionen mycket mer än vad föregående majoritet gjorde. Man kan tycka att Socialdemokraterna som största oppositionsparti borde informera de andra oppositionspartierna. Det hade jag som en uppgift från dåvarande majoriteten och det har Helen Nilsson helt enkelt sagt att hon inte tänker göra.

Har hon sagt det?

– Jag ställde den frågan och då sa hon att hon anser att hon inte har något informationsansvar till oppositionen, men det har man som ledande oppositionsparti, enligt mig. Där tycker jag att Lars Johansson ska uppvakta det största oppositionspartiets gruppledare i de här frågorna. 

Hade Helen Nilsson information att ge Lars Johansson innan mötet?

– Helen har inte mer information än vad jag har. Det är ingen politiker som har så att säga.

Ingen politiker kände till det?

– Det lilla som fanns var arbetsutskottets förra möte där vi diskuterade med Länsstyrelsen. Men lösningen på räddningschef, det har inte varit uppe. Det blev lite kort varsel, men det var viktigt med en tillfällig lösning.

Kan du ha förståelse för Lars Johanssons kritik med tanke på ert höga tonläge förra mandatperioden?

– Det tycker jag inte är relevant på en fråga, men han är välkommen att höra av sig och ställa frågor inför sammanträdet. Det här ärendet fanns på agendan, så det är lätt att efterfråga.

Men han menar att det inte fanns något om den här biten?

– Nej, men det fanns ett ärende. Det är alla ledamöters ansvar att fråga om man inte är nöjd med det material som finns.

Anser du att det här har hanterats korrekt?

– Det har hanterats på ett korrekt sätt, men vi har haft tidsbrist i den här frågan. Det är anledningen och det är ett unikt ärende på det viset.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt