Annons:

Brunegård efter KD-beskedet:

Gudrun Brunegård ser inte att KD:s besked öppnar för ett konservativt block. Foto: Ossian Mathiasson

Brunegård efter KD-beskedet: "SD har blivit vuxenmobbade"

Nu öppnar Kristdemokraterna för att förhandla med samtliga partier – inklusive Sverigedemokraterna. Men det är inte ett steg mot ett konservativt block, anser riksdagsledamoten Gudrun Brunegård från Vimmerby.
– Vi kommer naturligtvis aldrig göra avsteg från kristdemokratisk ideologi eller värdegrund, säger KD-politikern.

Annons:

Efter drygt åtta år i riksdagen kommer nu det första stora öppnandet mot Sverigedemokraterna. På Facebook lämnade KD-ledaren Ebba Busch Thor beskedet om en ny linje för partiets samarbeten med andra partier. 

”Med Moderaterna har vi ett aktivt och nära samarbete. Med Centerpartiet och Liberalerna hoppas vi i framtiden kunna regera i koalition eller genom organiserat budgetsamarbete. Med Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet är vi beredda att diskutera enskilda sakfrågor närhelst det är meningsfullt att göra så.”

Det är ett unikt och nytt förhållningssätt i svensk politik.

– Det handlar om samtliga partier när det gäller enskilda sakfrågor. Det handlar om att i alla lägen stå upp för kristdemokratiska värderingar och för våra förslag. Vi har ett nära samarbete med Moderata samlingspartiet och också när det är möjligt med Centerpartiet och Liberalerna. Men vi ska kunna samtala med samtliga partier för att stärka stödet för den politik vi står för. Det handlar naturligtvis inte om frågor där vi på något sätt behöver göra avsteg från kristdemokratisk ideologi eller värdegrund. Att vi samtalar med någon betyder inte att vi inrättar oss i ett nytt block eller accepterar kompromisser som strider mot våra grundvärderingar. Att vi samtalar med någon betyder inte nödvändigtvis att det slutar med en förhandling. Det kan vara enskilda sakpolitiska frågor eller frågor som inte har någon politisk eller ideologisk koppling över huvud taget. Det kan handla om att man ska dra en väg öster eller väster om en bergkulle och att då kunna prata med alla oberoende av partiskylten, säger riksdagsledamoten Gudrun Brunegård (KD), från Vimmerby.

"Haft samtalsförbud"

KD-politikern säger att det lika gärna kan handla om samtal med Vänsterpartiet som Sverigedemokraterna. 

– Det finns frågor där vi har pratat med Vänsterpartiet och frågor där vi har pratat med Sverigedemokraterna och där regeringsunderlaget sedan har lyssnat in vad vi har sagt och kommit fram till att man måste titta vidare på det.

Varför har det dröjts till nu om det är så självklart?

– Det är en förändring och det handlar om att vi har ett nytt politiskt läge i svensk rikspolitik, inte minst efter januariöverenskommelsen. Vi har tidigare varit ganska hårt bundna med att det är de här fyra allianspartierna som vi samarbetar med, men vi har tidigare till exempel gjort upp med Vänsterpartiet och S-kvinnor om surrogatmödraskap. I frågor med stor ideologisk koppling för oss har vi gjort avsteg, säger Brunegård och fortsätter:

– Vi har mer eller mindre haft samtalsförbud med vissa partier på ytterkanterna. Men ska vi kunna få gehör för våra idéer måste vi se till hela bredden. Om tittar på EU-parlamentet, så sitter Socialdemokraterna sida vid sida med ultranationalister och kommunistiska revolutionärer och förhandlar. Det enda vi säger är att vi ska prata om sakfrågor.

Tidigare har samtliga partier varit bergfasta på punkten att inte släppa in SD i värmen. Nu gör ni det. Hur ser du på det med tanke på deras historia och förflutna?

– Vi är solklara med att vi inte kommer förhandla med Sverigedemokraterna om att bilda en regering eller lägga fram ett gemensamt budgetförslag, de har en historia som de inte har gjort upp med eller tagit avstånd från. De har ett antal företrädare som har gått långt över gränsen för vad som är rimligt för någon som ska representera befolkningen i ett parlamentariskt forum. Om något parti en vacker dag i en ännu icke skönjbar framtid ska samarbeta med dem så måste de göra upp med de här bitarna. Det är vi solklara med.

"Definitivt inte"

Gudrun Brunegård vill inte hjälpa till att "bygga på SD:s offerkofta", säger hon. 

– Enda sättet att få bort deras offerkofta och minska deras tillväxt är att göra dem till ett parti som måste ta ansvar för sina frågor. Jag tror att många av rent missnöje över hur Sverigedemokraterna har behandlats har gett dem sympatiröster. Jag tror att det är en av anledningarna till att de har vuxit, man upplever att de har blivit mobbade. Det har varit vuxenmobbning och har de vettiga idéer så är det klart att vi kan samarbeta med dem. Precis som med Vänsterpartiet eller Socialdemokraterna. I en enskild fråga ska alla partier behandlas lika.

Är det här en öppning för ett konservativt block 2022?

– Nej, det är det definitivt inte. Vi är inte ett konservativt parti, Sverigedemokraterna är inte ett konservativt parti. Sverigedemokraterna är nationalistiska och vi är kristdemokratiska. Vi är verkligen inte konservativa. I en del frågor som exempelvis äganderätt eller synen på privat företagsamhet sammanfaller det med konservatismen, men i kristdemokratin finns också väldigt starkt socialt engagemang, ansvarstagande, förvaltarskap och solidaritet. Det finns inte hos Sverigedemokraterna.

C-ledaren Annie Lööf har kallat beskedet för "ett historiskt misstag" i en kommentar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt