Annons:

KD stänger dörren till SD:

Gudrun Brunegård vill att KD går fram tillsammans med Vimmerbyalliansen i valet om ett år.

KD stänger dörren till SD: "Inte samma människosyn"

Kristdemokraterna vill styra Vimmerby med övriga allianspartier efter valet 2018. Att samarbeta med Sverigedemokraterna är helt uteslutet.
– Deras människosyn står så oerhört långt från vår, säger Gudrun Brunegård (KD).

Annons:

Bara ett år återstår innan Vimmerbyborna ska göra sitt val för hur politiken ska skötas de kommande fyra åren.

Kristdemokraterna vill återigen hamna i majoritet – och vill gå fram tillsammans med den tidigare Vimmerbyalliansen. 

– Vårt mål och vår förhoppnng är att ha en allians i majoritet nästa mandatperiod. Vart tyngdpunkten kommer vara och hur den kommer se ut kan man inte säga i dag. Men förhoppningen är att alliansen ska kunna återbildas. Det finns så stora ideologiska skillnader mot vänsterblocket, säger Gudrun Brunegård, ordförande för KD i Vimmerby.

Ni ser inga problem att samarbeta med Moderaterna igen?

– Oavsett vilken konstellation det blir måste man ha en plattform och komma överens om inbördes förhållningssätt. Om Miljöpartiet vill finnas med för att få till en majoritet, så tror jag att de skulle sköta det bra. Miljöpartiet finns med i många breda majoriteter och mycket kan hända. 

Är du rädd att Liberalerna ska missa tvåprocentspärren?

– Det är en uppenbar risk i och med den nya vallagen. Det hänger också på hur stort fullmäktige det blir, men vad jag hört hyser Liberalerna gott hopp om att de ska få till en stark lista. 

Tror på ökning

Kristdemokraterna backade i det senaste valet – och tappade ett mandat. 

– Saker är inte huggna i sten. Vi har varit större än Moderaterna här tidigare och vi vet inte hur väljarna reagerar på ett nytt förstanamn i Centerpartiet. De borgerliga väljarna flyter i ganska hög utsträckning mellan partierna. 

Nu hoppas KD gå framåt igen. 

– Om ett år kanske vi har en ny majoritet, där vi ingår. Jag tror att förutsättningarna för att vi ska förbättra vårt valresultat är goda. Vi har tappat ett antal mandat och de senaste två valen har vi sannolikt tappat främst till Moderaterna.

Hur ser du på rikstrenden?

– Det finns ett samband och det är svårt att komma från en rikstrend. Jag tror att rikstrenden 1998 gjorde att vi ökade och dubblade våra mandat här. Vi brukar ligga bättre lokalt än rikstrenden, men gjorde inte det senast. Det tror jag handlade om Moderaterna och Sverigedemokraterna. Vi är inte oberoende av en rikstrend, men även den går åt rätt håll. 

"Långt från vår människosyn"

Att på något sätt samarbeta med Sverigedemokraterna lokalt är uteslutet, menar Brunegård. 

– De står så oerhört långt från vår människosyn och deras sätt att dela in människor i grupper och fack står vi också oerhört långt från. Det är helt uteslutet, men vi kan inte hindra dem om de väljer att rösta på våra förslag.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt