Annons:

KLART: Höjda arvoden i bolagen –

Majoriteten i fullmäktige röstade igenom höjda arvoden för ordförandena i de kommunala bolagen.

KLART: Höjda arvoden i bolagen – "Är inte smakligt"

35 000 kronor mer om året. Det får ordföranden i Vimmerby Energi- och Miljö AB samt Vimarhem AB. Därmed spricker uppgörelsen från förra året.
– Det här är inte smakligt utifrån den kritik vi fick med ihåliga argument, säger Peter Högberg (S).

Annons:

Under den förra mandatperioden riktade Centerpartiet kritik mot majoriteten med anledning av de politiska arvodena. Nu höjer samma parti, tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna, arvodet för ordförandeposten i VEMAB och Vimarhem.

Enligt den uppgörelse som samtliga partier utom Vänsterpartiet ställde sig bakom förra året skulle ordförandena ha en ersättning på 20 procent av kommunalrådets lön.

Men överenskommelsen sprack i går kväll då majoriteten valde att höja nivån från 20 till 25 procent. 

En del i motiveringen var att det har tillkommit fler arbetsuppgifter, bland annat att Vimarhem är mitt uppe i en byggnation. En argumentation som inte köptes av oppositionen.

– Att bestämma arvode åt sina kamrater i partiet kräver försiktighet och arvoden är alltid omdiskuterat. Det du pratar om Ingela (Nilsson Nachtweij) är kopplat till processen tidigare och för flera år sedan. Det har inte med det här att göra. Det här har att göra med om de ska ha högre arvoden eller inte. Inget annat. Punkt, sa Lars Johansson (V). 

Nilsson Nachtweij hade en inlett med en återblick till den förra mandatperioden.

"Inte smakligt"

Lars Johansson vände sig också mot vad han kallade en tendens att varje mandatperiod höja arvodena. 

– Vi ska förvalta skattepengar. Nu är det här bolagen, men det är kostnaden för hyror, el och sopor. Vi ska vara noggranna med de här pengarna och det handlar inte om en årlig uppräkning av lönen. Det här är en ökning av tjänstgöringsgraden utan en förklaring, fortsatte han.

Peter Högberg (S) fortsatte på samma linje.

– Den tidigare majoriteten fick löpa gatlopp, ett gatlopp som leddes av Centerpartiet. Nu har man hetsat opinionen, vunnit valet och justerat arvodena så att det passar dem. Det är inte smakligt utifrån den kritik vi fick med så ihåliga arument, sa han.

Votering begärdes

Anneli Jakobsson (SD) gav sitt stöd till både Lars Johansson och Peter Högberg från talarstolen.

Votering begärdes och den slutade med 25 röster för en höjning och 23 röster för en bibehållen nivå. Samtliga allianspolitiker röstade för och samtliga oppositionspolitiker emot. Ola Gustafsson (KD) och Magnus Danlid (C) ansågs jäviga. Det är just de två som är ordförande i vardera nämnd.

S, V och SD reserverade sig mot beslutet som innebär att det nya årsarvodet landar på 180 000 kronor. Det ger en höjning på cirka 35 000 kronor om året.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt