Annons:

STENHÅRD DEBATT I KVÄLL – ”DU BORDE SKÄRPA TILL DIG”

Socialdemokraten Peter Högberg (S) kritiserade Ingela Nilsson Nachtweij i kväll. Foto: Simon Henriksson

STENHÅRD DEBATT I KVÄLL – ”DU BORDE SKÄRPA TILL DIG”

En stenhård debatt bröt ut mellan Ingela Nilsson Nachtweij (C) och Peter Högberg (S) på fullmäktige i kväll.
– Någonstans borde du skärpa till dig, sa Högberg till oppositionsrådet.

Annons:

Konflikten gällde en del av diskussionen om de politiska arvodena som fullmäktige fattade beslut om i kväll. Efter att Nilsson Nachtweij kritiserat informationen som oppositionspartierna fått i ärendet klev Peter Högberg upp i talarstolen:

– För fyra år sedan satt vi i opposition utan att ha några underlag och då lyckades vi ta fram ett eget förslag. Den möjligheten har oppositionen haft hela resan, men man har en förmåga att sitta och vänta tills majoriteten lagt fram sitt förslag och sedan justerar man det lite grann. Under hela mandatperioden har man inte lagt fram något helt eget förslag, utan man har hela tiden beklagat sig för att majoritetens förslag kommer för sent.

"Tar till brösttoner"

Nilsson Nachtweij kritiserade Högbergs debatton.

– I vanlig ordning tar Peter Högberg till brösttoner och det blir en allt annat än trevlig debatton. Jag tycker att det är berättigat att fråga varför inte alla ledamöter får det här underlaget och tycker att det är synd att mindre partier inte får tillgång till det. I många ärenden har vi lagt förslag. Ska vi göra bokslut kan vi titta på oppositionen förra mandatperioden, men vi behöver inte lägga tid på det här och nu.

Peter Högberg ansåg att han höll sig till sakfrågan:

– Ingela har en förmåga att så fort man kritiserar någon tycker Ingela att man har en dålig ton. Vi hade en debatt på Facebook i veckan där jag påpekade att Ingela for med osanning. Då hade jag en hemsk ton. Någonstans borde du skärpa till dig. Jag tar gärna tuffa debatter, men jag blir arg när jag blir beskylld för att ha en dålig ton.

Den uttalandet valde Nilsson Nachtweij att inte replikera. Det var länge sedan ett samarbete mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet kändes lika avlägset.

”Glad att vi är överens”

Beslutet då?

Ja, där gick majoritetens linje hem – vilket innebär att budgeten för de politiska arvodena höjs från 5,7 miljoner och till 5,9 miljoner. Detaljerna i förslaget har DV redogjort för här.

Enligt Nilsson Nachtweij visar en beräkning att kostnaden för förslaget kommer landa på 6,3 miljoner.

– Det beror på att man i beräkningen utgått från att varje sammanträde kommer vara i sex timmar. Det är en sådan sak som vi kan reglera när detaljbudgeten tas i november. Jag glad att vi är överens om modellen, sedan är vi lite oense om nivåerna. Jag är särskilt glad för att vi för första gången sedan kommunsammanslagningen höjer arvodet för kommunfullmäktige. Det gynnar de små partierna som får bättre förutsättningar.

”Sparar 212 000 på det”

Lars Johansson (V):  

– Majoriteten går ut med att man tar bort ett kommunalråd, men i själva verket är det här ett permanentande av flera kommunalråd. Vi vill sänka tjänstgöringsgraden 50 procent och istället höjda posterna i socialnämnden och barn- och utvecklingsnämnden. Det ger ändå en lönenivå som man kan klara sig på.

Även Centern vill sänka tjänstgöringsgraden för vice ordförande i kommunstyrelsen från dagens 100 till 50.

– Vi sparar 212 000 kronor på det och nöjer oss med 400 kronor för fullmäktige. Vi vill inte att kostnaderna för politiken ska öka, sa Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt