Annons:

  • EU-ministern valspurtade i Vimmerby – ”Måste bjuda motstånd”

    EU-ministern Hans Dahlgren besökte Vimmerby under lördagen. Foto: Jakob Karlsson

  • EU-ministern valspurtade i Vimmerby – ”Måste bjuda motstånd”

    Johan Danielsson, till höger, fick frågor av Daniel Nestor, ordförande i Arbetarekommunen i Vimmerby.

EU-ministern valspurtade i Vimmerby – ”Måste bjuda motstånd”

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren besökte Vimmerby under lördagen och höll ett kortare anförande inför morgondagens val till Europaparlamentet. Arbetarnas rättigheter, klimatfrågan och mänskliga rättigheter stod i centrum.
– Det är ett värderingsval, sa Dahlgren bland annat.

Annons:

Hans Dahlgren hade sällskap av kandidaten Johan Danielsson, som är tvåa på Socialdemokraternas lista. Danielsson är inriktad på arbetstagarnas rättigheter och gick till attack mot bland annat dumpade löner för den utländska arbetskraften i Sverige. Arbetsmiljöarbetet togs också upp.

– Fler dör på arbetet än i de dödsskjutningar vi läser om. Det är viktigt att få till en bindande arbetsmiljöstrategi med en tvingande nollvision. Människor ska varken dö på eller på grund av sitt jobb. 4 000 dör varje år på jobbet i EU, det är fullkomligt oacceptabelt. Vi måste också stärka gränsvärdena när det gäller cancerogena ämnen. 80 000 européer dör i cancer på grund av exponering i sitt arbete och det är fullkomligen jävla oacceptabelt, sa Danielsson.

 "Måste stoppa framväxten"

Både Dahlgren och Danielsson varnade för extremhögern.

– Vi måste stoppa framväxten av de antidemokratiska parterna som är på frammarsch i Europa. De är antifackliga och ger sig på arbetstagare när de kommer till makten. Vi har sett det i Ungern där man infört 400 timmars övertid. Det handlar om slavlagstiftning.

Hans Dahlgren:

– EU växte fram efter andra världskriget och när jag satt i möte i Bryssel i veckan tänkte jag: ”vi kan aldrig komma och slå ihjäl varandra i den här gruppen”. På det sättet är EU en gigantisk framgång. Vi är världens starkaste politiska union någonsin, men nu krackelerar det i några av våra medlemsstater när det handlar om alla människors fria värde. Vi måste bjuda motstånd när högerkrafterna försöker nedmontera vår demokratiska frihetsordning i Europa. Vi har sett det i Sverige också, men tack och lov har vårt parti tillsammans med andra hindrat Sverigedemokraterna från en plats i regeringen.

 "Konkurrensen är hårdare"

För rutinerade Dahlgren var det hans första besök i Vimmerby.

– Det var spännande för mig att komma hit och det var roligt att få säga vad som jag tycker är så viktigt med EU. Det handlar dels om fredan men också om sakfrågor som vi kan hantera, däribland rättvisa jobb genom hela EU, berättade han för Dagens Vimmerby.

Socialdemokraterna ser ut att gå mot ett relativt svagt valresultat.

– Hamnar vi på samma nivå som förra gången, runt 24, procent så är det bra.

Varför har ni det tuffare i EU-valet?

– Det är fler partier och det har alltid varit några uppstickarpartier. Konkurrensen är hårdare.

Besöket i Vimmerby avslutades med dörrknackning.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt