Annons:

Hon vill flytta delar av mammografin till Vimmerby – ”Säkrar röntgen”

Kristdemokraten Gudrun Brunegård vill möjliggöra mammografiundersökningar i Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

Hon vill flytta delar av mammografin till Vimmerby – ”Säkrar röntgen”

Röntgenavdelningen i Vimmerby kan vara hotad. Det befarar Gudrun Brunegård (KD) som nu vill säkra mottagningen genom att bygga ut den med mammografi.
– Det skulle både förbättra för kvinnor i Vimmerby och Hultsfred och säkra röntgenavdelningen, säger hon.

Annons:

I början av 2000-talet var röntgenavdelningen i Vimmerby nedläggningshotad.

– Då lyckades jag rädda kvar den och det har jag fått kritik för från tjänstemän och politiker på S-sidan. De tyckte det var onödigt att ha den lilla ”smådutten” i Vimmerby, men tiden har visat att den fyller en väldigt viktig funktion, även för de röntgenkliniker i länet som haft svårt att klara tillgängligheten. Det har varit patienter från södra länsdelen som fått möjlighet att komma hit för att få sin röntgen snabbare.

"Andats om det i korridorerna"

Region Kalmar har kraftiga ekonomiska problem och vårdapparaten går med hundratals miljoner i underskott.

– Ekonomin är inte den bästa och då finns det risk för att förslaget kommer upp igen. Det har andats om det i korridorerna, men jag vet inte om det nått fram till politikerna än. I det läget vill jag peka på den betydelse som röntgenavdelningen har för människor i Vimmerby och Hultsfred och vårt område.

Brunegård vill se att röntgenavdelningen byggs ut med mammografi och att en del av verksamheten som i dag bedrivs i Västervik flyttas till Vimmerby. 

– I dag finns det i Västervik, Oskarshamn och Kalmar. I Västervik bor det 37 000 och i Vimmerby och Hultsfred ungefär 30 000. En stor del av underlaget som ska till Västervik får flänga dit och förlorar arbetstid och så vidare. Jag har fått signaler om att det är ett större bortfall i Vimmerby och Hultsfred än i Västervik och kan vi erbjuda mammografi här så kan det förbättras.  

"Vill spara någon annanstans" 

Riksdagsledamoten har nu skickat in en skrivelse till regionstyrelsen.

– Det är viktigt att det här kommer in i systemet så fort som möjligt. Många tycker att vi kunde skicka erbjudanden till människor i södra Östergötland och östra delen av Jönköpings län också. Det skulle vara ett sätt för regionen att öka intäkterna.

Leder inte det här till ökade kostnader?

– Det blir en investeringskostnad och man kan behöva ett par personer till, men det kan handla om att fördela upp arbetstiden bland befintlig personal på ett annat sätt. Det får en utredning visa. Kostnaden för investeringen i en ny maskin ska inte blandas ihop med driftsbudgeten. Leder det till att fler kommer på undersökningarna kan det bli stora hälsovinster. Jag tror inte att risken för ökade driftskostnader är så stor och det skulle bli en win/win.

Det finns ju inget förslag om att lägga ned röntgenavdelningen i dag. Ser du en risk för att du skapar oro med det här utspelet?

– När regionen har så dålig ekonomi och revisorerna riktar allvarlig kritik mot hur budgeten sköts måste man titta på alla delar av verksamheten. Vi vet av erfarenhet att man vill spara någon annanstans och man har redan minskat ned antalet mottagningar i Vimmerby. Sitter man trångt sparar man i Vimmerby och jag tror inte Vimmerbyborna blir överraskade om det finns tankar på att lägga ned röntgenavdelningen.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt