Annons:

En månad efter utspelet: ”Jag ångrar ingenting”

Centerpartiets kommunstyrelseledamot Erik Paulsson ångrar inte sin kritik mot partikollegan Ingela Nilsson Nachtweij. Foto: Simon Henriksson

En månad efter utspelet: ”Jag ångrar ingenting”

En månad har gått sedan Erik Paulsson satte igång en av de största kriserna i Vimmerby kommun på många år. I en ny intervju ger kommunstyrelseledamoten sin syn på hur hans parti har hanterat krisen.
– Centerpartiet har agerat väldigt fegt, säger han.

Annons:

Erik Paulsson jobbade mycket nära Vimmerbys kommunalråd Ingela Nilsson Nachtweij under flera år. För en månad sedan gick han ut och totalsågade partikollegan i en intervju med Dagens Vimmerby.

Intervjun blev startskottet på den kris inom kommunen som spelats upp inför öppen ridå sedan dess. Kommundirektören Carolina Leijonram sjukskrev sig med tanke på hennes arbetssituation och kommunalrådets ledarskap. Strax därefter portades Ingela Nilsson Nachtweij från sin arbetsplats. Socialdemokraterna har krävt Ingela Nilsson Nachtweijs avgång och Moderaternas Tomas Peterson meddelade att det vore en ”katastrof” om kommunalrådet inte byts ut.

I fredags meddelade Centerpartiet att förtroendet för Nilsson Nachtweij finns kvar och i dag återvände hon till stadshuset.

Många frågor återstår, svaret på en är glasklart: Erik Paulsson ångrar ingenting.

– Många har inte riktigt förstått hur svårt det var för mig att göra den intervjun. Jag betraktade Ingela mer eller mindre som en vän eller före detta vän i alla fall, men jag behövde offra en för att rädda flera. Jag kan inte se att jag hade några alternativ, det var absolut rätt beslut. Finns det tillräckligt smutsig byk måste den lyftas upp till allmän beskådan. Jag tror på uppriktig ärlighet, även när den blir i det närmaste brutal. 

”De utgör Ingelas främsta stöd”

Paulsson blev förvånad över Nilsson Nachtweijs svar på kritiken:

– Jag kunde vänta mig två svar: det ena var att hon skulle avgå eller att hon erkände en massa misstag och tog sig samman. Hennes svar visade en fullständig brist på insikt och det gjorde mig ännu mer säker på min sak.

Vad fick du för reaktion från partiet?

– Efter ett par timmar skickade partigruppen ut ett mejl där man meddelade att Ingela Nilsson Nachtweij har partiets fulla stöd. Det kunde jag inte föreställa mig i min vildaste fantasi. Från officiellt håll fick jag varken bu eller bä. Ingen kontaktade mig. Jag möttes av tämligen otrevliga kommentarer i en mejltråd och då främst från den gruppering som jag kallar Frödingemaffian. De utgör Ingelas främsta stöd som inte viker från hennes sida oavsett vad. Så har det fortsatt under den här processen.

 "De missade att se och inse"

Erik Paulsson har upplevt sig hotad, men har inte mottagit några direkta hot.

– Jag har upplevt subtila hot, manipulerande och misstro. Det tycker jag är mer skrämmande än direkta hot.

Är du säker på att du tolkat de sakerna på rätt sätt?

– Jag vill lämna den frågan öppen. Jag kände mig hotad, men var det konkreta subtila hot? Det kan jag inte svara på till hundra procent. Jag kan säga att flera personer visat med all önskvärd tydlighet att de ringaktar mig och min familj i detta, men det spelar ingen roll. Det här var tvunget att göras. Eftersom jag jobbat så nära Ingela tror jag att jag var den enda som kunde konfrontera henne så rakt, men klart att jag hade hoppats på att jag hade sluppit det och att Ingela hade fungerat som KSO.

Hur ser du på partiets agerande?

– Fegt, mycket fegt. Politik består av många saker som behöver hanteras med försiktighet. Partigruppen har inte agerat och det har gjort grejen värre. De missade att se och inse och frågade inte heller. Jag gav dem en möjlighet till skademinimering och det var vad det handlade om för mig. Hade partigruppen agerat snabbt och resolut så hade partiet på ett par dagar gått stärkt ur detta. Ingela Nilsson Nachtweijs ledarskap skapar så pass mycket skada och oreda att hon inte fungerar som KSO. Ju snabbare man kan reda ut det desto bättre är det för organisationen.

Hur ser du på att situationen ännu inte fått någon lösning?

– Det är skrämmande att det ska ta sådan tid. I detta måste man förstå att Frödingemaffian är en krets människor som blint tror på det de tror på väldigt väldigt länge. Jag vet inte vad som krävs för att övertyga dem att det inte fungerar. Det är lätt att jämföra deras tankar och beteende med en sekt, de tror på sin ledare in absurdum trots alla de fakta som kommit upp på bordet och som borde leda till att man förstår att det här är fullkomligt ohållbart. I stället har man kastat upp tankar som att vi skickar tillbaka till Ingela och ser vad som händer eller att Centern ska gå i opposition, jag tycker att det är helt barockt.

Vilka räknar du in i den grupperingen?

– Det är i alla fall Curt Tyrberg, Bo Svensson och Eva Svensson.

 "Hur mer konkret behöver det vara?"

Paulsson tycker inte att tjänstemännen behöver konkretisera de arbetsproblem som de upplever under Ingela Nilsson Nachtweijs ledarskap.

–  Det finns två sidor av det. Senaste månaden tycker jag att det är högst professionellt agerat av dem. Det här är primärt ett politiskt problem, det är politiken som inte fungerar. Det är inte Carolina Leijonram som inte fungerar, det är Ingela Nilsson Nachtweij. Det är inte tjänstemännens uppdrag att agera i en politisk strid, det är inte det de ska göra. Däremot kunde man ha agerat mer i ett tidigare skede och jobbat mer med arbetsrättsliga och fackliga åtgärder, men det kunde politiken också gjort. Det är många aktörer i detta som inte har velat se det fulla allvaret.

Men här har ju tjänstemännens kritik mot ledarskapet varit en central del i konflikten. Tycker du inte att den delen bör konkretiseras ytterligare?

– På vilket sätt har de varit det?

Ja, en stor del av situationen handlar om den arbetssituation som tjänstemännen upplever.

– Hur mer konkret behöver det vara? Vi har en KSO som inte förstår att all delegation från KSO ska gå genom kommundirektören utan springer förbi i organisationen. Man avbryter folk i sitt arbete när de har delegation. Vi har en kommunchef som är sjukskriven på goda grunder och när Nilsson Nachtweij får kritik så erkänner hon först ingenting och efter några dagar delar hon ut dagens ros till alla medarbetare. Det är så sanslöst att det inte finns. Vad mer ska krävas? Det är inte helt enkelt detta, men jag avvärjde det akuta läget som var. Hade jag inte gjort något skulle vi haft en mindre massflykt, jag tippar på att minst fyra ledande tjänstemän hade slutat. Vad är det som behöver bli mer konkret? 

”Helt omöjligt för henne”

På sociala medier och i kommentatorsfält har flera personer ifrågasatt Carolina Leijonrams sjukskrivning.

– Till alla medborgare som ifrågasätter Leijonrams sjukskrivning vill jag säga såhär: ja, hon har rätt att vara det i den här situationen. Det är helt omöjligt för henne att jobba när Ingela Nilsson Nachtweij inte klarar att respektera elementära förhållningsregler. Leijonram gör helt rätt i att försöka vila upp sig fram tills att vi fått en lösning.

Hur har din bild av Nilsson Nachtweijs ledarskap förändrats sedan den förra intervjun?

– Det har varit många konstigheter sedan dess. Hon har exempelvis inte fått vara i stadshuset, men det har hon brutit mot flera gånger. Hon borde ha avgått för två veckor sedan och hoppet nu står till att hon inser att det här inte fungerar. Jag tycker att hon har visat sig så komplett inkompetent att hon inte bör vara politiskt aktiv efter detta. Jag önskar Ingela ett långt och lyckligt och trevligt liv, men jag tycker inte att hon har i politiken att göra. Som jag ser det har hon ägnat sig åt aktiv och effektiv vuxenmobbning av flertalet personer. Om någon tycker att jag ägnar mig åt det genom att vara öppen får man tycka det, men jag har inte velat detta och jag har uppmärksammat detta sedan februari månad. Jag har inte haft något val. Har Ingela känsla för rätt och fel så bör hon avgå pronto.

Vad händer med Centerpartiet efter detta?

– Antingen löser man detta och byter ut Ingela eller så kan partiet klyvas i två delar. Frödingemaffian går heller i opposition än byter ut Ingela. Vi kan inte sitta med gamla tomtar som varit medlemmar i Centerpartiet sedan barnsben och som inte är kapabla att inse att de inte bara saknar något att tillföra utan även gör större skada än nytta. Frödingemaffian har varit ett stort problem för Centerpartiet i många år.

Nu har du sågat det nuvarande ledarskapet längs med fotknölarna. Då undrar jag hur du tycker att det borde se ut?

– Jag vill se det ledarskap vi gick till val på: ”Ett lyssnande ledarskap”. Det kanske låter som en floskel men för mig betyder det ett ledarskap där man lyssnar både uppåt och nedåt såväl bland medborgare som företagare. Och ett lyssnande ledaskap innebär i mina ögon att de som arbetar i vår organisation blir sedda och lyssnade på oavsett om det är en förvaltningschef eller ett vårdbiträde som vill uttrycka sin mening. Alla ska få säga sin mening utan att mötas av misstroende och misstänkliggörande.

Centerpartiet har meddelat att Ingela Nilsson Nachtweij inte kommer svara på frågor förrän den presskonferens som hon kallat till i dag. Den kommer du kunna följa live på DV. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt