Annons:

Brunegård (KD):

Gudrun Brunegård (KD) delar Moderaternas oro över den uppkomna situationen kring kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C). Dock kräver man inte hennes avgång.

Brunegård (KD): "Även centerpartister är oroliga"

Gudrun Brunegård (Kd) delar Moderaternas oro över den uppkomna situationen runt kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C). Dock går man inte så långt att man kräver hennes avgång. Inte ännu i alla fall.

Annons:

Kristdemokraternas Gudrun Brunegård är bekymrad över utvecklingen i frågan kring kommunalrådet och utesluter inte att KD längre fram kan komma att sälla sig till de partier som kräver Nilsson Nachtweijs avgång.

– Både som person och rent ideologiskt tycker jag dock att alla människor måste få en andra chans. Nu har Ingela varit tillbaka i tjänst i stadshuset sedan i måndags, och hon måste ges tid, men det finns mycket att jobba på och frågan är om det är om det går att förändra så mycket som behövs, det blir svårt.

Moderaterna menar att det inte är Ingelas andra chans, utan snarare hennes åttonde. Hur ser du på det?

– Kanske ser det ut så utifrån deras perspektiv. Jag måste se det ur ett händelseförlopp jag kan överblicka, och det är först nu som Ingela är tillbaka på plats.

– Det viktiga nu är att man är observant och vaksam på allt som händer. Jag förutsätter att Leif Larsson, på plats i stadshuset, och övriga centerpartister, tillsammans med tjänstemännen, dagligen analyserar och utvärderar, och sedan bereder möjlighet till förändring, säger Gudrun Brunegård.

Även centerpartister oroliga 

Utåt står Centerpartiet enat bakom sitt kommunalråd Ingela Nilsson Nachtweij. Det blev återigen tydligt då gruppstyrelsens ordförande Peter Karlsson idag ännu en gång uttalade sitt fulla stöd för henne. Samtidigt kräver både S och M kommunalrådets avgång. KD placerar sig någonstans där mittemellan.

– Vi delar verkligen Moderaternas oro i den här frågan. Jag vet att även de centerpartister som fått och tagit till sig samma information som vi har fått, också är oroliga, säger hon.

Men ni väljer att inte gå lika långt som Moderaterna?

 – Vi har hittills inte krävt Ingelas avgång, utan har respekt för att det här får ta en tid till. Vi är tre partier i allians, en av de få kommuner i landet där vi har en ren borgerlig majoritet, och det vore olyckligt att bryta upp ett sådant samarbete.

– Därför ligger ansvaret nu tungt på Centerpartiet som största parti och även det parti som tillsatt kommunalrådsposten, säger Brunegård.

Kan komma att omvärdera 

Gudrun Brunegård är noga med att betona att hon förutsätter att alla de tre allianspartierna nu kommer vara vaksamma och skapa en arbetsmiljö som bland annat gör att sjukskrivna kommunchefen Carolina Leijonram kan komma tillbaka i tjänst.

– Om vi inte kommer se någon förbättring, och Ingela och Centern inte tar konsekvenserna av det, så måste vi omvärdera vad som behövs för att få en fungerande kommunledning, säger Gudrun Brunegård.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt