Annons:

Brunegård om att INN avgår:

Gudrun Brunegård tycker att det är rätt att Ingela Nilsson Nachtweij avgår som KSO. Foto: Simon Henriksson

Brunegård om att INN avgår: "Tror att det är rätt beslut"

Kristdemokraten Gudrun Brunegård säger att Ingela Nilsson Nachtweijs besked inte kom som en överraskning. Inte efter de nya beslut som fattades av kommunstyrelsen i tisdags.
– Jag tror att det är rätt beslut, säger Brunegård.

Annons:

Att Ingela Nilsson Nachtweij avgår som kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby kommun var inte förvånande, säger Gudrun Brunegård i allianspartnern Kristdemokraterna.

– Inte med tanke på de beslut som fattades av kommunstyrelsen i tisdags. Det blir en så kringskuren tillvaro att det är omöjligt att fungera som kommunstyrelsens ordförande. Jag tolkar det som så att det blev avgörande, säger hon. 

Är det rätt beslut?

– Jag tror att det är rätt beslut. Det har varit en extraordinär situation som har varit rådande under en månads tid. Det är högst olyckligt att ha en kommundirektör som tvingas sjukskrivas av arbetsmiljöskäl. Samtidigt förstår vi att det har varit en jobbig process för hela alliansen. Vi har alla sett problematiken och framför allt Centerpartiet som är största parti och ansvarar för att tillsätta KSO. Det har varit en långsam och delvis plågsam process, men vi har respekt för att Centerpartiet har behövt tid på sig att komma fram till den uppmaning som Peter (Karlsson) nu uttrycker att man gör. Det var ett enigt KS som fattade beslut om restriktioner.

"Olyckligt av henne"

Brunegård säger att KD aldrig ställt några interna krav på att Ingela Nilsson Nachtweij ska avgå.

– Vi har däremot tryckt på att Centerpartiet som det ansvariga partiet för KSO-tillsättningen måste ta ansvar för en arbetsmiljösituation där våra tjänstemän kan känna trygghet i sitt arbete och där kommundirektören kan komma tillbaka i tjänst.

Vad tänker du om hela den här situationen?

– Det är olyckligt, men nu är vi där vi är och har en ny situation att förhålla oss till. Min innerliga förhoppning är att vi ska kunna arbeta konstruktivt. Det kommer behövas ett omfattande arbete för att skapa en förtroendefull relation mellan politiken och tjänstemännen. Det behövs en skiljelinje mellan politiken och tjänstemännen, och vi måste noggrant titta på ansvar, gränssnitt och befogenheter. I de här delarna agerar politiken och i de här delarna agerar tjänstemännen så att säga. Det arbetet ligger framför oss och jag hoppas att det ska ske i en god och förtroendefull anda. 

Hur ser du på Nilsson Nachtweijs kritik mot kommundirektören och ledande tjänstemän?

– Det får stå för henne. Det är olyckligt att man går ut på det sättet. 

Känner du igen beskrivningen av "management by fear"?

– Det kan jag inte uttala mig om. Den mandatperiod hon anspelar så var jag så upptagen av landstingspolitik att jag inte har så mycket inblick i det.

"Hållit ihop majoriteten"

Att förtroendet för kommunen har skadats är oundvikligt, säger Brunegård.

– Där har vi ett arbete i att bygga förtroende och tillit, både inåt organisationen och utåt mot medborgarna och företag. I min roll har det dels handlat om att arbeta för en situation där kommundirektören kan komma tillbaka och samtidigt hålla ihop majoriteten för att undvika att vi parallellt riskerar att få en politisk kris med en raserad majoritet. Vi har hållit ihop majoriteten och Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna är överens och vill fortsätta tillsammans. Det kommer vi göra oförtröttligt.

Gudrun Brunegård har själv inte pratat med Ingela Nilsson Nachtweij efter att hon lämnat sitt besked.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt