Annons:

Het debatt om Gustafssons (KD) företagsmotion – blev votering

Det blev votering om Ola Gustafssons företagsmotion. Foto: Simon Henriksson/Arkiv

Het debatt om Gustafssons (KD) företagsmotion – blev votering

Motionen om att förbättra dialogen med företagarna innehöll två attsatser. En ansågs besvarad och en fick avslag efter votering.

Annons:

Motionen från Ola Gustafsson (KD) handlar om att kommunstyrelsen ska införa regelbundna företagsbesök i anslutning till sina sammanträden och att tjänstegaranti ska införas i alla nämnder och styrelser.

Med tanke på att kommunstyrelsen och tjänstemännen gör en stor mängd företagsbesök sedan alliansen tillträdde föreslogs att den första attsatsen skulle anses besvarad. 

– Vi vill få till ett bättre företagsklimat och mer nöjda invånare överlag. KS har yrkat att den första attsatsen ska anses besvarad och det handlar om företagsbesök, och sedan årsskiftet jobbar nya majoriteten intensivt med det. Motionen hade ett annat spår, men samma intentioner så jag ställer mig bakom det förslaget, säger Ola Gustafsson (KD).

Däremot yrkade han bifall till sitt förslag om tjänstegarantier. Niklas Gustafsson (M) gick upp och yrkade bifall till KS-förslaget. Eva Berglund (S) begärde ordet.

– Vad innebär tjänstegaranti egentligen och vad vill ni? frågade hon och tog upp en ansökan om bygglov som går över tiden som exempel.

"Bara att köra"

Ola Gustafsson begärde replik.

– Det känns som att vi har haft den här diskussionen förr. Det innebär att man tydliggör vad man kan förvänta sig, att vi inom en viss tid ska utföra något. Det är ett löfte om att det här kan man förvänta sig i kontakt med kommunen. Förväntar man sig mer än kommunen kan leva upp till, så blir man nog besviken. Det finns kommuner som har jobbat framgångsrikt med det här i många år. I tjänstegarantin uttrycks också konsekvenserna och i det fallet med bygglov blir det rimligtvis en kompensation, en reducering av avgiften sannolikt, svarade han.

Niklas Gustafsson (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, sa då att det redan blir en reducering av avgiften om bygglovet dröjer längre än tio veckor.

– Vad bra, om det redan finns i miljö- och byggnadsnämnden blir det ännu enklare att införa. Det är bara att köra, sa Ola Gustafsson då.

"Går inte exakt i detalj"

Helen Nilsson (S) gick upp och sa att det är ingen nyhet att det görs företagsbesök i kommunen. 

– Men att göra det i samband med KS ser vi som helt ogörligt. Vi kan aldrig säga hur långa KS-möten vi har, sa oppositionsrådet.

Lars Johansson (V) ansåg att det här skulle leda till mer administration och pappersarbete för nämnderna.

– Det är bättre om KD yrkar på en budget som ger de resurser nämnderna behöver. Det borde vara mer effektivt om medborgarna ska få rätt service. 

Eva Berglund (S) ville ha mer tydliga svar kring hur det ska utformas. 

– Vi går inte in exakt i detalj nu, utan det kommer senare. Kompensationer och hur blir senare, men det är inget som är taget ur luften. Det här finns redan i andra kommuner. Markaryd har haft det i många år. Det vore på sin plats att du kontaktar någon socialdemokrat i Markaryd. Det finns säkert någon där också, även om de inte är så många, sa Gustafsson. 

– Jag behöver inte kontakt med någon annan för att ha en åsikt. Men jag håller med dig, jag tror inte det är så många socialdemokrater med tanke på hur kommunen ser ut, svarade Berglund.

Förslag ställdes mot varandra

Tre förslag ställdes mot varandra. Kommunstyrelsens förslag var att företagsbesöksdelen skulle anses besvarat och att det skulle bli avslag kring tjänstegarantier. Socialdemokraterna yrkade att motionen skulle avslås i sin helhet. Gustafssons förslag om bifall till den andra attsatsen var det tredje.

Socialdemokraternas förslag besegrade Gustafssons förslag efter votering. Notabelt där var att Centerpartiet valde att avstå från att rösta. 

När S-förslaget ställdes mot KS-förslaget vann kommunstyrelsens förslag bifall. 

Hela KD-gruppen reserverade sig.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt