Annons:

Förundersökningen inget hinder för INN – ”Vore väldigt graverande”

Valberedningens ordförande Leif Larsson anser att det vore djupt graverande om Ingela Nilsson Nachtweij ställer upp som kandidat på nomineringsstämman. Foto: Simon Henriksson

Förundersökningen inget hinder för INN – ”Vore väldigt graverande”

Spekulationerna inför morgondagens nomineringsstämma i Centerpartiet är många. Den brottsutredning som pågår mot Ingela Nilsson Nachtweij medför inget formellt hinder för att välja det nyligen avgångna kommunalrådet.

Annons:

Jacob Käll är valberedningens förslag – men flera centerpartister som vi pratat med vill ge en ny chans till Ingela Nilsson Nachtweij som avgick från uppdraget i mitten av oktober.

– Om Ingela ställer uppe skulle jag rösta på henne. Jag ser inte skäl att avsätta Ingela, men för mig är det inte ett aktivt val. En stor väljarkår som har valt henne, man valde Centern och en stor väljarkår kryssade henne. Jag tycker inte vi ska sätta oss över valresultatet, säger en C-politiker som vi pratat med. 

– Jacob är bra, men jag är väldigt besviken på hur de behandlat Ingela. Behandlandet av ärendet är horribelt och det har gjort att jag nästan har tröttnat. Det var illa skött av Centern.

"Moraliskt bindande"

Den brottsutredning som inletts mot Nilsson Nachtweij är inget hinder för stämman. Det berättar valberedningens ordförande Leif Larsson för DV. 

– Det går inte emot våra stadgar, säger han.

Däremot har Nilsson Nachtweij, inför valet 2018, skrivit på en kandidatförsäkran där hon lovat att ta timeout om hon misstänks för brott.

– Vi som centerpartister har undertecknat den kandidatförsäkran och det är förutsättning för att man får stå för en lista inför valet. En av bitarna är att om man blir utsatt för en situation där man blir föremål för en brottsutredning så ska man gå i timeout per automatik. Det är en moraliskt bindande försäkran, inte juridisk. Det är skillnad på lagar och regler.

Hon kan välja att bryta mot den?

– Det finns inget hinder, men det vore väldigt graverande om Ingela under pågående förundersökning skulle återinträda som KSO, detta lagt till allt annat som framkommit. Även om det inte finns något hinder skulle jag aldrig utsätta mig för att bryta mot ett regelverk som hon själv varit med och utformat.

"Fritt fram"

Gruppordföranden Peter Karlsson har inte haft kontakt med Ingela Nilsson Nachtweij under den senaste tiden. Han säger såhär inför stämman:

– Det är fritt fram för centerpartister att föreslå andra. Det som gör det svårt för Ingela är att vi inte har majoritet i fullmäktige för att ha Ingela som KSO.

Dagens Vimmerby har sökt Ingela Nilsson Nachtweij och förundersökningsledaren Gunilla Öhlin.

Fotnot: Ingela Nilsson Nachtweij blev polisanmäld av partikamraten Erik Paulsson för brott mot efterforskningsförbudet i tryckfrihetsförordningen, vilket innebär att det är förbjudet för offentliga organ att eftersöka vem som lämnat en uppgift till media eller en journalist. Bakgrunden är att Ingela Nilsson Nachtweij frågat om Paulssons källor på stadshuset. Öhlin inledde förundersökningen i början av november.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt