Annons:

Så ska BUN hålla budget 2020 – så fördelas pengarna

Ola Karlsson hoppas förstås att BUN ska hålla budget 2020. Foto: Anders Sjögren

Så ska BUN hålla budget 2020 – så fördelas pengarna

Barn- och utbildningsnämnden har tagit beslut om fördelningen av tillskottet 2020. Pengarna går till Campus och Vimmerby Lärcenter.
Dessutom flyttar BUN en miljon kronor inom förvaltningen.

Annons:

Budgetuppföljningen för barn- och utbildningsnämnden ser bättre ut än tidigare. Nämnden är nere på ett underskott på tio miljoner kronor. I våras såg det ut att bli -14,5 miljoner kronor. 

– Vi genomförde åtgärder enligt den åtgärdsplan vi fick. Under större delen av hösten har prognosen pekat mot -11 miljoner, men nu är det nere på -10. Det beror på de åtgärder vi har gjort samt att det finns en ökad medvetenhet ute i förskolorna och skolorna, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Totalt har barn- och utbildningsnämnden tilldelats fyra miljoner kronor i utökad ram inför 2020. Det ser ut att bli ytterligare två miljoner kronor, men det beslutet fattas först i kommunfullmäktige senare den här månaden.

– Under förutsättning att vi får de här pengarna i utökad ram har vi beslutat om fördelningen av dem. Det bygger på förslaget KS har lämnat om de här extrapengarna, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden.

Partier avstod

De två nya miljonerna kommer fördelas till Campus (1,4) och Lärcenter (0,6). Målet är förstås att försöka hålla budget kommande år.

– Det är det vi jobbar för. Nu ska vi en ny fördelningsmodell med elevpeng i grundskolan och förskolepeng i förskolan. Det ger bättre förutsättningar som vi ser det. Rektorerna får en större möjlighet till insyn och i resultat och i sin budget, och blir mer involverade i budgetprocessen än tidigare. Det blir lättare att få en översikt över sin ekonomi och vi ser att det skapar bättre förutsättningar, säger Ola Karlsson.

Dessutom, baserat på att färre antal barn ser ut att börja i förskolan, flyttas en miljon kronor från förskolan till grundskolan 2020.

– Det är färre barn på totalen i förskolan och motsatt bild i grundskolan, men förskolepengens storlek kommer inte påverkas. Någon personaltäthet kommer inte förändras i förskolan, utan det är nog snarare så att det hade gett ett överskott just inom förskolan annars. 

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet avstod från att delta i beslutet om budget 2020.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt