Annons:

Ännu inget besked från INN – ”Hypotetisk fråga”

Jacob Käll eller Ingela Nilsson Nachtweij? Det är frågan för Centerpartiet. Foto: Simon Henriksson

Ännu inget besked från INN – ”Hypotetisk fråga”

Jacob Käll eller Ingela Nilsson Nachtweij? Det är alternativen för Centerpartiet på söndag kväll. Något definitivt besked från den ena personen har ännu inte nått valberedningens ordförande Leif Larsson.
– Hon kan bestämma sig på stämman på söndag kväll, säger Leif Larsson, valberedningens ordförande.

Annons:

Tre dagar återstår tills att Centerpartiet definitivt måste bestämma sig för den kommunalrådskandidat som sedan kommer att föreslås för fullmäktige under måndagen. Ända in i det sista är det osäkert om Ingela Nilsson Nachtweij, som avgick från posten i oktober, är en kandidat eller inte.

Hon blev föreslagen på nomineringsstämman för en dryg vecka sedan – men har själv inte gett besked om hon kandiderar eller inte. Formellt sett kan Nilsson Nachtweij bestämma sig på stämman.

– Hon kan fatta det beslutet på stämman klockan 20 på söndag.

Hade det varit bra för partiet med ett besked före mötet?

– Jag vill inte föregripa den situationen, den får föras av medlemmarna. Jag står fast vid det förslag som vi jobbat fram och som vi fått väldigt stort stöd för.

Hade det underlättat mötet med ett besked nu?

– Det är en hypotetisk fråga som är svår att svara på.

"Kommer vara vägledande"

Inför själva nomineringsstämman kommer Centerpartiet hålla ett medlemsmöte där partiets position i Vimmerbypolitiken kommer att diskuteras.

– Vi kommer att ha en diskussion om politikens innehåll utifrån den information som framkom på den gångna nomineringsstämman.

Har ni en gemensam bild i partiet om vad som hänt i höst?

– Det får var och en säga, vi hade en enig centergrupp som tog beslut utifrån att vi kommunicerat frågan väldigt mycket med fullmäktigegruppen och kretsstyrelsen. Då kom fram till gemensamt beslut om Ingela Nilsson Nachtweij, men det blir alltid att man har mer exklusiv information när man varit med i en process än den vanliga medlemmen.

Hur kommer söndagens möte fungera rent formellt?

– Det som finns är valberedningens förslag. Ingela Nilsson Nachtweij har inte kandiderat ännu. Sedan behöver partiet diskutera den politiska inriktningen och det beslutet kommer styra hur man kommer fram i namnfrågan. Vad man tycker där kommer vara vägledande för hus man ser på namnen.

Känner du att ni underskattade Nilsson Nachtweijs stöd i partiet?

– Jag har ingen uppfattning om det, det vi fått till oss i valberedningen är att nominera en ny KSO och det är det vi har gjort. Gruppen har tagit ett beslut med stöd från vår kretsstyrelse, vi har gjort vårt arbete enligt de stadgar vi har. Jacob Käll är det som jag har processat fram och står bakom. Det faktum att vi behöver göra ett omtag för alliansens del och kommunens politiska arbetes del gör att vi har ett förslag om en lagspelare. Det är uppenbart att om Jacob får Centerns och fullmäktiges förtroende så har fullmäktige valt en lagspelare.

Vad händer om Ingela väljs på söndag?

– De besked som de andra partierna (M och S saknar förtroende för INN, red. anm) har gett påverkar vårt beslutsunderlag. Centern kommer landa hem den diskussionen på söndag och det är våra medlemmar som tar den inriktningen. Vi har ett partibeslut på att vi förordar den alliansmajoritet som finns i Vimmerby, om vi tar något annat beslut är det Centerns medlemmar som ska ta beslut om det.

Hur ser du på de utspel som Nilsson Nachtweij gjort på sociala medier på sistone?

– Det låter jag de inblandade klara av själva. Allting som sägs och görs är del av beslutsunderlaget inför söndag.

Påverkar det INN:s förtroende inom partiet?

– Det är svårt att förstå vad som händer och varför man gör på ett visst sätt, men den aktuella frågan har jag ingen uppfattning om. Allt som sker tar man till sig.

Förra veckan sa du att det vore ”djupt graverande” om Ingela Nilsson Nachtweij kandiderade. Står du fast vid den ståndpunkten?

– Det är fortfarande så att Ingela står under åklagares prövning just nu och hon har skrivit under en kandidatförsäkran om att det är timeout som gäller i den situationen. Det är klart att det kvarstår.

Fotnot: DV har givetvis sökt Ingela Nilsson Nachtweij, men tyvärr utan resultat. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt